Belföld

2011.05.04. 16:59

Árrés az ingatlanpiacon - Nem futja lakásvásárlásra

A válság ellenére az erősen csökkenő trenddel szemben a lakóingatlanok ára Veszprémben és a Balaton mellett néhol növekedett - derül ki a legújabb, egy magyar bank által közzétett értéktérképből.

Munkatársainktól

Bár a világgazdasági válság lecsengőben van, az ingatlanpiac lassabban stabilizálódik. Szakemberek szerint az építőiparban még mindig  drámai a helyzet. Az első negyedévben alig több mint 3000 új otthon épült fel és még ennél is kevesebb építési engedélyt adtak ki országosan. Megyénkben sem igen látni építkezést, kivéve Devecser és Kolontár környékét.   Ennek ellenére Ráski Tamás ismert veszprémi szakértő szerint 2011-ben stabilizálódhat a magyar ingatlanpiac. Különböző térségekben különbözőképpen reagáltak az ingatlanárak az előállt helyzetre.

- A Balaton-parti, kisebb értékű, rosszabb fekvésű ingatlanok ára nagyobbat zuhant. Az eladásra felkínált nyaralók árából a tulajdonosok általában  pénzügyeiket próbálják  rendezni. Így a piacra az átlagosnál több ilyen nyaraló került  magyarázza Ráski Tamás, aki szerint mindezt jól példázza, hogy irodájának ingatlankínálata hétszázról közel ezerre nőtt egy év alatt.
Jelenleg már a  jobb fekvésű, teljes panorámás vagy vízközeli, illetve vízparti nyaralók sem annyira keresettek, áruk ezért nem emelkedett jelentősen.

 


 
- A Balaton vízminősége és a környék infrastruktúrája jelentősen javul,  a külföldiek élénk érdeklődését mégsem tapasztalni. De nagyon örülök neki, hogy például egy Balatonalmádiban épülő  lakópark 36 lakása iránt jelentős az érdeklődés. Ennek a beruházásnak külön érdekessége, hogy az építő vállalkozás száz százalékban magyar tulajdon - részletezte  a helyzetet az ingatlanszakértő.

Országos hír, hogy a Balatonnál pillanatnyilag Balatonföldvár kistérsége a legdrágább, ahol az új lakások átlagára a 300 ezer forintot is meghaladja a magas szintű parti fejlesztések miatt. Badacsonytomajon és környékén a lakóházak tekintetében nincs élénkülés, a nyár közeledte azonban egy kicsit javított a lakótelkek piacán. Ez abban nyilvánul meg, hogy a viszonylag olcsóbb, két- és négymillió forint közötti árú telkek iránt kissé megnőtt a kereslet, viszont a lakóházak, nyaralók ára több esetben csökkent, az eladók öt százaléka jelezte Sall Csaba ingatlanközvetítőnek, hogy olcsóbban adná a házát, nyaralóját. Például egy badacsonytördemici, kétlakásos, 130 négyzetméteres nyaralót másfél hektáros földterületen 19,9 millió helyett már 18,5 millióért kínálnak. Tehát egy-két millióval lejjebb ment néhány épület ára. Sall Csaba szerint azonban ennél lejjebb már nem mehetnek az árak.  

 

  

A legtöbbet Veszprém megyében is  a panellakások ára zuhant. Ennek egyik meghatározó oka, hogy ezeknek a lakásoknak a legnagyobb a rezsiköltségük. - A hőszigetelt, külön vízmérővel felszerelt és olcsóbb árfekvésű lakásokat szívesebben keresik, az építési kedv azonban nem jött vissza. Kevés új lakás épül, inkább a régi lakások, házak felújítása jellemző - Ráski Tamás tapasztalata szerint. 

Veszprémben az egyik legdrágább hely az Egry- és a Hóvirág- lakótelep. Lakásvásárlóként és albérlőként is elsősorban egyetemisták foglalják el a környéket, amely szinte kezd egyetemi kampusszá átalakulni. - Az egyetemi városrészen a lakások ára mindig magasabb volt, mint a lakótelepen. Egyrészt a belváros és az egyetem közelsége, a zöld környezet és a könnyű kiadhatóság miatt - vélekedik Varga Péter ingatlanközvetítő, hangsúlyozva: a válság hatására ezen a területen is estek az árak, de az árcsökkenést  a vevők keresleti igényének változása is befolyásolja. A fiatalok - akiknél elsődleges szempont az ár - általában a kétszobás, egyedi fűtésű ingatlanokat keresik, ahol gazdaságos költségmegosztással többen is lakhatnak, nem csak az Egry-lakótelepen.

 Ami az  ingatlanok bérbeadását illeti, szakemberek egybehangzó véleménye szerint a megyeszékhelyen és annak környékén a bérlemények ára jelentősen nem emelkedett, pedig sokan szeretnének lakást, üzletet, irodát, raktárt, telephelyet, vendéglátóegységet bérelni vásárlás helyett - nagyobb tőke, alapfedezet hiányában.
Kevés helyen látni építkezést a megyében, főleg Devecserben és Kolontáron dolgoznak a kőművesek, ácsok, burkolók. A vörösiszap által elsodort házak tulajdonosainak kárpótlására gyors ütemben nőnek ki a házak a földből. Ez a jelenség azonban nem élénkíti az ingatlanpiacot. Bihacker Imre ajkai ingatlanközvetítő azt mondja, Devecserben már a katasztrófa előtti néhány évben sem volt kereslet az ingatlanokra. Most pedig rendkívül alacsonyak az árak és  még több lett az eladó ingatlan, ennek ellenére nem nőtt a  kereslet.
Ajkán sem lettek kelendőbbek a lakások, pedig voltak, akik devecseri, kolontári elköltözők érdeklődésére számítottak. Egy fokkal ugyan jobb a helyzet, mint Devecserben, de ami az építési telkeket illeti, azok közül csak az önkormányzati tulajdonban levők kelnek el a támogatásoknak köszönhetően. A magánkézben levő telkek még a frekventált helyeken is vevőre várnak.  

Bajba jutott lakáshitelesek

- A gazdasági válság mellett a bedőlt lakáshitelek rontják az ingatlanpiaci helyzetet.

- Csak kevés terhet vesz le a bajba jutott lakáshitelesekről a kormány régóta várt mentőcsomagja - kiszivárgott hírek szerint. Megállíthatja viszont az ingatlanárak esését.

- A bankok másfél-két évre átvállalnák a kiköltözés utáni lakbér zömét, az ingatlant pedig államilag támogatott forinthitellel értékesítenék, az esetleg fennmaradó adósságot pedig lenyelnék.

Szerintem

Szociális válság fenyegeti Európát? Hogy hazánkról már ne is beszéljünk. Ki tud itt lakást venni? Merthogy
a fiatalok, akik a diploma megszerzése után hasztalan  próbálkoznak bejutni a munkavállalók világába,  nem tudják miből fizetni még "álmaik" albérletét sem, nemhogy lakásvásárlásra gondoljanak. Ezért aztán évekig nem tudnak elköltözni otthonról, maradnak a szüleik nyakán. Még pechesebbek, akik diákhitelt vettek fel, ők aztán igazán lemondhatnak legalább tíz évre a lakásvásárlásról, mert nem lesznek hitelképesek, ha csak nem olyan sikerpályára álltak, mint SAP-tanácsadó,  mérnök-
informatikus - vagy celeb.

Szausev Xénia
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!