Belföld

2011.06.08. 10:09

Budaházy-ügy - Megszólalt a vád tanúja

Egy terhelő tanú vallomásával folytatódott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társainak büntetőpere a Fővárosi Bíróságon szerdán.

MTI

A férfi várhatóan több órán át tesz vallomást az elsőrendű vádlott által irányított Hunnia Mozgalomról, amelynek "katonái" az ügyészség szerint Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre 2008-ban és 2009-ben az akkor kormányzó szocialista és szabaddemokrata párt székházai, illetve politikusai, miniszterek és országgyűlési képviselők ingatlanai ellen. A támadások célja az volt, hogy megfélemlítsék a kormánytöbbséget, meghiúsítsák törvényjavaslatok, például az egészségbiztosítási pénztárakkal kapcsolatos jogszabály megszavazását, vagy akár a Bajnai-kormány megalakulását.
   
A tárgyaláson a bíró ismertette, hogy a tanú ellen ebben az eljárásban korábban folyt nyomozás robbanószerrel való visszaélés miatt, de azt időközben megszüntették.
   
A szegényes öltözetű, középkorú férfi nehézkesen, mélyeket sóhajtva kezdte a vallomástételt. Elnézést kért, mondván: nagy teher van rajta. A bíróság közben figyelmeztette a vádlottakat, hogy ne integessenek a tanúnak, az érdeklődőket arra intette, hogy ne zavarják a tárgyalást, az ügyvédeket pedig arra kérte, hogy a vallomástétel végén tegyék meg észrevételeiket, ugyanis Budaházy védője a nehezen megszólaló tanút vallomása kezdetén szinte percenként félbe szakította hozzászólásaival.
   
A tanú szinte valamennyi vádlottat felismerte és azonosította a tárgyaláson. Elmondta: 2007-ben a Hunnia Mozgalom "katonájának" jelentkezett, mert megrázta a civilek elleni 2006 őszi rendőri brutalitás és úgy érezte, valamit tenni kell, hogy ne legyenek olyan védtelenek. Egy "alkotmányozó nemzetgyűlésen", a budai Várban jelentkezett a Hunnia Mozgalom "katonájának", felírták az adatait, és elment Diósdra, ahol - szavai szerint - az "egész elkezdődött", fizikai felmérésen kiválogatták a jelentkezők közül az alkalmas személyeket.
   
A tanú sok ponton a vádirattal összhangban beszámolt arról, hogy egyes fővárosi rendezvényeken a szimpatizánsoknak a Gyurcsány-kormánnyal szembeni fellépésről, árnyékkormány és saját titkosszolgálat létrehozásáról szónokolt. A toborzás során nemcsak "katonákat", hanem "támogatókat" és "polgárokat" is vártak a szervezők a Hunnia Mozgalomba. A vidéki kiképzéseket az elsőrendű vádlott, Budaházy irányította, alparancsnokokat nevezett ki és váltott le, amikor például egy utcai csetepatéban egy "tizedes" rosszul vezette a csapatát. A vidéki "edzéseken" volt futás, önvédelmi sport és dobógyakorlat is, ahol a Molotov-koktél használatát próbálgatták. A lányok eközben főztek. A tanú a toborzások szónokai között említette Toroczkai Lászlót, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli vezetőjét.
   
A három hónapja indult büntetőperben eddig egy súlyosan terhelő bizonyíték merült fel: az egyik korábbi tárgyaláson a bíróság ismertette az egyik vádlott hosszú, részletes beismerő, másokat is terhelő nyomozati vallomását a kiképzésekről és a merényletekről, ám a vádlott az ismertetés után visszavonta ezt a vallomását, a többi 16 vádlott pedig a büntetőeljárás során következetesen tagadta bűnösségét.
   
Az ügyészség szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és befolyásoljon parlamenti döntéseket.
   
Ugyanakkor a vádiratból kiderül az is, hogy a elkövetők egyes esetekben a személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott bár, szauna, illetve egy Hollán Ernő utcai jegyiroda esetében. Ez utóbbinak az volt a "bűne", hogy 2008 márciusában egy, a Hungarica zenekar koncertje után érdeklődő hölgyet állítása szerint nem szolgáltak ki, és ő ezt elpanaszolta radikális internetes fórumokon, például a kuruc.info-n, mire Budaházy felháborodottan utasítást adott az akcióra. A jegyiroda 2008. április 1-jére virradóra kiégett, a kár félmillió forint volt.
   
A vádirat tartalmazza Csintalan Sándor egykori szocialista politikus, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetését" is, amire azért adott utasítást az elsőrendű vádlott, mert mozgalmának katonáit Csintalan huligánoknak, rongálóknak, provokátoroknak nevezte. A sértettet este az otthonánál, a garázsban verték össze vascsővel, majd a vérző, életéért könyörgő áldozattól elvették 8 ezer forintját.
   
A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy ATM pénzkiadó automata felrobbantása. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!