Belföld

2011.07.23. 09:24

Az MSZP vizsgálatra szólítja fel a PSZÁF-ot

Budapest - Az MSZP felszólítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), hogy vizsgálja felül a hitelező bankok tevékenységét.

MTI

Az MSZP felszólítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), hogy vizsgálja felül a hitelező bankok tevékenységét.
Kormos Kata, a párt szóvivője szombati közleményében azt írta, az MSZP alapjavaslata szerint új kockázatviselési arányokra, a banki költségek forintban történő meghatározására, de mindenképpen szerződésenkénti újratárgyalásra van szükség. Ehhez kell a kormányzat részéről szabályokat alkotni és azokat kikényszeríteni.
   
Az MSZP szerint az nem tisztességes, hogy a bankok minden kockázatot a hitelfelvevőre hárítanak. Átláthatatlan a törlesztőrészletek kiszámítása, amelyek nem arányosan emelkednek a svájci deviza erősödésével, hanem jóval meghaladják azt. 1,5 millió devizahitelesből 1 millió svájci frankban adósodott el. A 2010 tavaszán 180 forint körüli váltásérték ma 220-230 forint körül mozog - írta.
   
"A Magyar Szocialista Párt azonnali intézkedést vár a kormánytól, hiszen kétszer ad, ki gyorsan ad, semmit sem ad, aki késve ad" - fogalmazott a szóvivő.
   
Az MSZP szerint az elmúlt egy év mérlege azt mutatja, hogy a magyar kormány azonnal intézkedik, törvényeket alkot, ha saját hatalmának bebetonozásáról van szó, vagy ha a számára fontos, tehetős társadalmi csoportról kell gondoskodnia. A baj az, hogy ebbe a képviseletbe Magyarország lakosságának több mint kétharmada nem tartozik bele - tette hozzá Kormos Kata.
   
A több mint hét hónapja bevezetett igazságtalan egykulcsos adórendszer károsultjait máig nem kárpótolta a kormány. Az adójóváírás csökkentésének következményeként családok százezreinek kevesebb jut az asztalára, mint egy éve. A devizahitelesek pedig hónapról hónapra egyre mélyebb verembe kerülnek. "A kormány mindeközben +totyog+, érdemi megoldást nem kínálva emberek millióinak" - áll az ellenzéki párt közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!