Belföld

2011.07.19. 16:10

Nem csökkennek a megyék feladatai

Az átalakuló önkormányzati rendszer nem jelenti sem a megyék kiüresedését, sem a feladatok elvonását - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szűcs Lajos, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) elnöke.

MTI

A megyei önkormányzatok átszervezése nyomán az állam - a kormányhivatalokon keresztül - magához vonná a közigazgatási feladatokat, ám a területfejlesztési döntéseket helyben hoznák meg - ismertette a tervezett változtatásokat Szűcs Lajos. A MÖOSZ és a Pest megyei közgyűlés elnöke szerint még számos egyeztetés lesz a kormánnyal az őszi törvénymódosítások előtt.
Szűcs Lajos megerősítette azon lapértesüléseket, amelyek szerint a megyék vennék át a területfejlesztési munkákat a regionális területfejlesztési tanácsoktól. Ez utóbbiak 2012 végén meg is szűnnének.

Gelencsér Attila a MÖOSZ társelnöke, a Somogy megyei közgyűlés elnöke szerint a közalkalmazottak és köztisztviselők helyzete nem fog megváltozni. Példaként említette a tanárok helyzetét, akik a jövőben önkormányzati helyett állami alkalmazottak lesznek, de közalkalmazotti státuszukat megőrzik.

Kedden több országos napilap is beszámolt arról, hogy miként alakulnának át a megyei önkormányzatok. A Világgazdaság információi szerint például nyitott kérdés, hogy mi legyen a megyei tulajdonú intézmények sorsa. A csődveszély elől menekülve több megye is a bezárás, eladás vagy összevonás mellett döntött, mások megpróbálják menteni a kulturális, oktatási, szociális intézményeket. A lap szerint erről néhány héten belül tárgyalhatnak kormányzati szinten. Az is csak később fog eldőlni, hogy a megyei jogú városoknak milyen szerep jusson az új megyei rendszerben.

A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a Fideszben már megszületett a politikai döntés a megyék jövőjéről. Ezek szerint a jelenlegi egészségügyi, szociális és oktatási intézményfenntartói hatáskör elkerül a megyéktől, amelyek ehelyett a területfejlesztéssel foglalkozhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!