Belföld

2011.08.31. 12:54

Mindenkit kirúgtak a hollóházi porcelángyárból

Megszűnt a munkaviszonya a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. minden dolgozójának - adta hírül a BorsodOnline (Boon) szerdán.

MTI

A honlap tudósítása emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. májusban döntött úgy, hogy a többségi tulajdonában lévő Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. működtetését jogutód nélkül megszünteti.

Augusztus 31-én minden dolgozónak megszűnt a munkaviszonya - írta a Boon, megemlítve azt is: Koleszár Sándor,  Hollóháza polgármestere speciális közmunkakeretet kért a településnek, mert legalább 100 hollóházi porcelángyári dolgozónak a munkanélküli járadék lejárta után nem marad más jövedelme, csak az önkormányzati segély. Ehhez pedig önerőt kellene biztosítani az önkormányzatnak, amire nincs keret, hiszen így is ötmilliós adóssággal küzd a hegyközi település.

Koleszár Sándor elmondta azt is: a porcelángyár területén szeptembertől megkezdi működését egy cég, amely azonban csak mintegy ötven embert vesz át a most elbocsátott kétszázból.

Az MTI májusban adott hírt arról, hogy fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult. A cég többségi tulajdonosa, az MNV a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására, valamint a térség foglalkoztatására új stratégiát dolgozott ki, amelyet egy 100 százalékos állami tulajdonú társaság keretein belül valósít meg.

A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben volt, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt - tudatta akkor az MNV, megjegyezve azt is: a társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, a reorganizációs eljárás sem járt sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!