Belföld

2011.08.23. 16:44

Több gyógyszer ára jelentősen csökkenhet

Több gyógyszer, többek között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára jelentősen csökkenhet októberben - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden.

MTI

Július 27-ével jogszabályváltozások módosították a gyógyszergyártói árlicit szabályait. Az OEP szerint az új rendszer jelentősen fokozta a piaci versenyt, nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékeknek. Az eredmények értékelése alapján úgy fogalmaztak: "az új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, csökkentve ezáltal a lakosság, valamint a gyógyszerkassza kiadásait".
   
Mint írták, az új szabályok szerinti első eljárás hétfőn zárult le, 458 termékre nyújtottak be átlagosan 25 százalékos árcsökkentést a gyógyszergyártók. Ennek eredményeképpen egyes vérnyomáscsökkentőkért vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért a betegeknek dobozonként akár ezer forinttal is kevesebbet kell majd fizetniük, mint korábban - hangsúlyozták.
   
Fontos, hogy a betegek orvosukkal vagy gyógyszerészükkel konzultálva tekintsék át gyógyszereiket, és éljenek azzal a lehetőséggel, hogy október elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket szedjék - emelte ki az OEP, hozzátéve: ebben segítséget nyújt az OEP honlapján található gyógyszerkereső is.
   
Az OEP július végén számolt be, hogy életbe lépett a "generikus", vagyis az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását módosító szabályozás. A biztosító szerint ezáltal az emberek sokat spórolhatnak, ha az azonos hatóanyagú készítmények közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik.
   
Mint kifejtették, amikor egy készítmény szabadalmi védettsége lejár, egyenértékű és helyettesíthető készítmények léphetnek a piacra. Az új szabályozás elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz. Ezáltal az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron kerülhetnek be a támogatási rendszerbe, ezzel együtt pedig a lakossági térítési díjak is csökkennek majd.
   
A legolcsóbb gyógyszerek a közgyógyellátásban is elérhetők lesznek, ezek az adott hatóanyagra jellemző maximális társadalombiztosítási támogatást megkapják. Azokhoz a gyógyszerekhez viszont, amelyek a referencia-gyógyszer áránál öt százalékkal drágábbak, tizenöt százalékkal alacsonyabb összegű támogatást ad az OEP.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!