Belföld

2011.09.22. 08:06

Csökkent a parlagfű pollenszórása

Az elmúlt héten tovább csökkent a parlagfű pollenszórása. Több helyütt ugyan még mindig harmadfokú a riasztási szint, Tatabánya térségében viszont már csak figyelmeztetés van érvényben - közölte a tisztiorvos facebook oldala csütörtökön.

MTI

A koncentráció az ország nagy részén még mindig eléri azt a szintet, ami az allergiásoknál tüneteket okoz - írták.

Több alföldi megyeszékhelyen, így Békéscsabán, Kecskeméten, Nyíregyházán és Szolnokon még a hét legtöbb napján nagyon magas szintet mértek. A többi városban azonban a napi terhelés a héten legtöbbször már inkább magas vagy még alacsonyabb szintre esett vissza, nyugaton és északon jobb a helyzet - tették hozzá.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint harmadfokú, azaz bordó riasztás van érvényben  Nyíregyháza környékén, az ország észak-keleti csücskében, valamint Szolnok, Kecskemét és Békéscsaba, továbbá Pécs térségében.

Az ország túlnyomó részén másodfokú, vörös riasztás van érvényben. Kaposvár mellett, Salgótarján környékén, valamint az ország nyugati részén Szombathely és Zalaegerszeg vonalában a levegő napi pollenszemtartalma köbméterenként már csak harminc és ötven közötti, de ez még mindig magasnak számít, ezeken a területeken elsőfokú, piros riasztás van érvényben.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!