Belföld

2011.09.28. 15:13

Orosz különítmény világította át az NBH tisztikarát

A Heti Válasz információi szerint külön orosz különítmény érkezett Magyarországra a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tisztikarának átvilágítására.

MTI

A lap csütörtökön utcára kerülő számában olvasható cikkről a szerkesztőség szerdán juttatott el egy kivonatot az MTI-hez. Ebben az összefoglalásban az NBH-tisztikar poligráfos átvilágításáról szóló értesülésükön túl egy olyan információt is közreadnak, mely szerint orosz részről technikai támadás is érhette a magyar államot az előző ciklusban.

A hetilap információik szerint egy korábbi NBH-s belső vizsgálat, illetve a jelenleg folyó nyomozás világossá tette: külön orosz különítmény érkezett Magyarországra a poligráfos vizsgálatok elvégzésére.

"Noha Galambos Lajos főigazgató környezetében azt terjesztették, hogy a Zömök Kft. égisze alatt bolgár (tehát EU-tagtárs) szakembergárda végzi a poligráfos vizsgálatokat, az "orosz munkanyelvű" kollégák nem balkániak voltak, hanem "hús-vér oroszok". Ezt a tényt az elhárítás tolmácsa és pszichológusa is jelezte a főigazgatónak, aki a "riasztás" ellenére nem állítatta le az akciót.

Úgy tudják, mindössze másfél tucat NBH-munkatársat vetettek alá hazugságvizsgálatnak; ehhez viszont saját technikai hátteret telepítettek az oroszok a szolgálat székházába. Az eszközök a ferihegyi kisgépes terminálon keresztül érkeztek az országba - a feltűnésmentes behozatalt az NBH repülőtéri kirendeltsége biztosította (együttműködésben a légikikötő védelmi rendszereit működtető Zömök Kft.-vel) - írja a lap.

A holnap megjelenő Heti Válasz cikkében az is szerepel, hogy a Zömök Kft.-nek fedőszervi-közvetítői szerepe volt, ami például abban nyilvánult meg, hogy a céget jegyző Püski László fuvarozgatta Budapesten az orosz különítményt.

Az 1990-es évek közepén az a - Zömök becenéven emlegetett - Gyimesi György indította el a céget, aki az előző rendszerben a BM III/II-es csoportfőnökségnél osztályvezetőtársa és barátja volt ifj. Apró Antalnak. A lap tudni véli, hogy Zömök és Apró a rendszerváltás után megint együtt őrködött - akkor épp a reptér biztonsága felett.

Előbbi, ahogy írták, a behatolásjelző és kerítésvédelmi rendszert működtette, utóbbi egyéb biztonsági szolgáltatásokat nyújtott - és testvérével, Apró Piroskával (Gyurcsány Ferenc anyósával) közös részvénytársaságát, az S-Komplexet oda is költöztette a Ferihegy Airport I/A portájára. Az Apró család cége időközben "kifulladt", a Zömök Kft. pedig Gyimesi bizalmasára, Püski Lászlóra szállt.

Galambos Lajost, a polgári elhárítás volt vezetőjét kémkedéssel, Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség. Rajtuk kívül gyanúsított még Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere is, akit szintén kémkedéssel vádolnak. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa Szilvásyt és Laborcot szabadlábra, Galambos Lajost pedig házi őrizetbe helyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!