Belföld

2011.09.23. 11:00

Romagyilkosságok - A tanú kiborult, megszakították a kihallgatást

Többször figyelmeztette a tatárszentgyörgyi áldozatok egyik rokonát, és rendbírság kiszabását is kilátásba helyezte a tanú pénteki meghallgatásakor a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája, mert a férfi ingerülten válaszolt a kérdéseire, végül a bíró megszakította a kihallgatását.

MTI

Csorba Csaba, akinek a támadók a 27 éves fiát és ötéves unokáját lőtték agyon sörétes fegyverrel, a romák elleni támadássorozat 2009. február 22-i cselekményének bizonyítási eljárásában a bíró kérdései elől kitérve azt mondta: "én csak azt akarom, hogy a fiam gyilkosai meglegyenek, mert azt hiszem, még nincsenek meg".

A tanú ezzel arra utalt, hogy szerinte nem a valódi elkövetők ülnek a vádlottak padján, s ennek a véleményének a tárgyalótermen kívül is többször hangot adott. Szerdai tanúmeghallgatásán pedig azt mondta, a hatóságok el akarták tussolni az ügyet, ezért kezelték a tragédiát egyszerű balesetként, és nem vették figyelembe a gyilkosságra utaló bizonyítékokat.

Bérdi Zsolt, az elsőrendű vádlott Kiss Árpád védője a bíróságnak bemutatott egy az MTI fotóriportere által a tatárszentgyörgyi gyilkosság reggelén a helyszínen készült és különböző portálokon is közölt felvételt, amelyen Csorba Csaba és egyik fia, valamint két másik ember látható, amint egy sörétes puskához való lőszerhüvelyt mutat a hóban.

A tanú nem tudta megmondani, hogy a felvétel hány órakor készült, de állítása szerint akkor még a rendőrök a helyszínen tartózkodtak, de a területet bűnügyi helyszínként nem zárták le. A 27 éves áldozat apja a bíróságon azt állította, a töltényhüvelyt "valaki később odatette", mert korábban nem látták, és azt szerinte "szikével bontották ki, mert nem volt kirojtolódva", illetve nem volt körülötte megolvadva a hó.

Mivel a tanú Miszori László szerint ingerülten válaszolt a kérdésekre, a bíró szünetet rendelt el, és arra kérte jogi képviselőjét, konzultáljon a tanúval. Csonka Árpád ügyvéd a szünet után azt indítványozta, "mivel a tanú zaklatott állapotban van", további tanúmeghallgatását halasszák el, és a bíró engedélyezze, hogy elhagyja a tárgyalótermet.

A bírósági per, amely a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat a hetedik cselekménynek számító kettős gyilkosság bizonyítási eljárása, az áldozatok további rokonainak tanúmeghallgatásával folytatódik.

A Pest Megyei Ügyészség vádirata szerint Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, hatéves kislánya súlyosan megsérült. A vád szerint a Molotov-koktélokat Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobta be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán, Kiss Árpád elsőrendű vádlott távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket.

A bűncselekmény első helyszínelésekor több hibát is elkövettek a hatóságok: a tűzvizsgáló szerint a tüzet elektromos zárlat okozta, a halál okaként pedig először füstmérgezést állapítottak meg. Az áldozatok testén lévő sebekről azt mondták, a lehulló gerendákból kiálló szögek okozták.

A tragédia helyszínén lévő roma vezetők tiltakozására kezdett újabb helyszínelésbe a rendőrség, és csak akkor kezdték el rögzíteni a virradatkor már mutatott nyomokat. Az akkori országos rendőrfőkapitány csak 12 órával a bűncselekmény elkövetése után erősítette meg, hogy a két ember halálát lövésekből származó sérülések okozták.

A büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.

A szülők szerint még élt a fiuk, amikor kiérkeztek a mentők

A Tatárszentgyörgyön meggyilkolt férfi szülei a romák elleni támadássorozat ügyének pénteki tárgyalásán azt állították, hogy még élt a fiuk, amikor a mentők kiérkeztek a helyszínre, míg az orvosszakértői jelentés szerint a 27 éves férfi és 5 éves kisfia halála perceken belül bekövetkezett.

A vád szerint a házba 2009. február 22-én éjjel Pető Zsolt harmadrendű vádlott dobott be a padlásajtón, illetve a nappali ablakán Molotov-koktélokat, Kiss István másodrendű vádlott négy célzott lövés adott le a tűz elől menekülő férfira és két kisgyermekére, Kiss Árpád elsőrendű vádlott pedig távolabbról egy golyós puskával a fák takarásából fedezte őket. Az apa és ötéves kisfia a támadás következtében meghalt, a férfi hatéves kislánya súlyosan megsérült.
   
Az áldozatok szülei pénteken a Pest Megyei Bíróságon, tanúvallomásukban azt állították: amikor a fiukat, a szomszédjukban lakó Csorba Róbertet annak felégetett háza mellett a földön megtalálták és bevitték az otthonukba, a férfi még élt és megpróbált szólni hozzájuk, és akkor is életben volt, amikor a mentősök betették őt a járművükbe.
   
Miszori László tanácsvezető bíró ismertette az orvosszakértői vizsgálat eredményét, amely viszont azt állapította meg: az áldozatok halálát sörétes fegyverből közvetlen közelről leadott lövések okozta sérülések okozták, életüket az azonnali orvosi segítség sem tudta volna megmenteni, és haláluk perceken belül bekövetkezett.
   
Az Országos Mentőszolgálat esetlapja szerint az első riasztás 2009. február 23-án 0.45 órakor érkezett az örkényi mentőállomásra, s a mentők 1 óra 05 perckor érkeztek a helyszínre. A második bejelentés 0 óra 55 perckor futott be és 25 perccel később érkeztek meg a Pest megyei település Fenyves során lévő ház elé. A súlyosan megsérült 6 éves lánnyal 2 óra 15 perckor indultak el Budapestre és 3 órakor adták át őt a Heim Pál Gyermekkórház ügyeletes orvosának.
   
Arról, hogy a riasztás és a mentők kiérkezése között eltelt idő alatt mi történt, a tanúk egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak, másként idézték fel a történteket.
   
Csorba Csabáné, a meggyilkolt férfi anyja azt állította: három, egymást követő durranásra ébredt, s amikor kinézett az ablakon, látott egy alakot, akinek a kezében fegyverszerű tárgy volt, a férfitól nem messze, a ház sarkánál pedig látta a menyét is, a karján a legkisebb gyermekével. Az asszonyt szembesítették menyével, aki azonban azt mondta: senkit nem látott, mire ő a ház sarkához ért, az anyósáék már az udvaron voltak és futva közeledtek felé.
   
Csorba Csaba, az áldozat apja szintén azt állította, hogy a fia még élt a mentőautóban, és szerinte meg tudták volna őt menteni.
   
Az áldozatok szülei azt állították továbbá, hogy az ő házukra is lövéseket adhattak le, de ezt a nyomozati dokumentumok és a vádirat sem támasztja alá.
   
A bíróságnak az áldozat testvérének a tanúkénti meghallgatását idő hiányában újból el kellett halasztania. Az ellentmondások tisztázása és a bizonyítási eljárás keretében a további tanúmeghallgatás jövő kedden folytatódik.
   
A büntetőperben Kiss Árpádot és társait előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a Pest Megyei Főügyészség. A vádlottakat 2009 augusztusában fogták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!