Belföld

2011.10.27. 05:57

27 százalékos adót javasol Rogán Antal

hozzájárulási adó címen, a munkabér 27 százalékát kitevő új adó bevezetését javasolja Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvényekhez szerdán beadott módosító indítványában - a javaslat a parlament honlapján olvasható. A javaslat az átmeneti rendelkezések között közli: az egészségbiztosítási járulék, a munkaerő-piaci járulék és a nyugdíjhozzájárulás helyett az új adót kell érteni.

MTI

A képviselő az új adóra tett javaslata előtt a társadalombiztosítási törvényhez tett kiegészítést, amely arra irányul, hogy törvénnyel a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak költségvetését egészben vagy részben megillető, olyan fizetési kötelezettség is megállapítható legyen, amelynek megfizetése társadalombiztosítási ellátásra való jogot nem keletkeztet. Vagyis személyes szolgáltatás - mint ellentétel - nélkül is szedhet adót az állam. (Az Alkotmánybíróság ezt korábban csak a szolidaritás elvét betartva, egy bizonyos szintig engedte a nyugdíj-járuléknál.)

A másik javaslata szerint a nyugdíjjárulék alapja legalább a minimálbér, míg az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese legyen.

A képviselő módosító indítványa ezt követően kezdeményezi a szociális hozzájárulási adó, mint új adónem bevezetését. Az ebből befolyó összeget a költségvetési törvény osztja meg a nyugdíj- és az egészségbiztosítási alap, továbbá meghatározott elkülönített állami pénzalapok között.
Az új adó alapja a munkabér, amely után szja-előleget von le a munkaadó, de az adó alapjának el kell érnie a hónap első napján érvényes minimálbér 112,5 százalékát. A jövő évtől az szja-előleggel egyidőben, a munkabér 27 százalékát szociális hozzájárulás címén fizeti be a munkaadó. Az egyéni vállalkozó, az őstermelő és az eva-alany vállalkozó pedig maga után fizeti az új adót. Aki már nyugdíjasként vállalkozik, annak nem kell fizetnie, viszont aki munka, vagy tanulás mellett eva-s vállalkozó, annak az eva alap 4 százalékát kell megfizetnie ezen a címen.

Nem kell megfizetni az új adót a szerzői jogdíj, a szabadalmi díj után, nem fizet az európai parlamenti képviselő - de a magyar parlament képviselője igen - viszont a külföldre kiküldött magyar munkavállaló után fizetnie kell a munkaadójának.
Az új adószabály azzal zárul, hogy lesz majd egy külön törvény, amely a társadalmilag hátrányos helyzetűekre, a munkanélkülieket foglalkoztatókra, illetve a pályakezdőket alkalmazókra kedvezményt engedélyez.


Az adószakértő szerint csak átnevezné a járulékokat Rogán javaslata

Vámosi-Nagy Szabolcs szerint a Rogán Antal-féle, a szociális hozzájárulási adóról szóló javaslat nem új adónemet jelent, hanem a jelenleg ugyancsak 27 százalékos munkáltatói társadalombiztosítási járulék átnevezését.

Rogán Antal (Fidesz) a jövő évi adótörvények tervezetéhez nyújtotta be szerdán azt a módosító indítványát, amelyben kezdeményezi, hogy jöjjön létre egy 27 százalékos, úgynevezett szociális hozzájárulási adó. A javaslat szerint az egészségbiztosítási, a munkaerő-piaci és a nyugdíj-biztosítási járulékot váltaná fel az új adó.
   
Az adó a munkaadót, az egyéni vállalkozókat, a mezőgazdasági őstermelőket terheli, és megfizetése társadalombiztosítási ellátásra, munkanélküli ellátásra való jogosultságot nem teremt, valamint az ilyen ellátás alapját, összegét semmilyen módon nem befolyásolja.
   
Az indítvány rögzíti azt is, hogy a szociális hozzájárulási adóból származó bevételt az arra jogosult pénzügyi alapok között a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott arányban kell szétosztani; az adóval összefüggő adóügyekben a hatósági eljárás az állami adóhatóság hatáskörébe tartozik.
    
Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője az MTI-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg is 27 százalék a bér után fizetendő munkáltatói társadalombiztosítási (tb) járulék mértéke, az elnevezés változtatásáról van csak szó.
   
Az "átkeresztelés" azonban azt is jelenti, hogy ha az Országgyűlés elfogadja az indítványt, akkor a jövőben nagyobb szabadságot kap a palament, hogy akár más célra is elkölthesse az így befolyó összeget. A mai szabály szerint ugyanis a tb-járulékot, amit adóként kezelnek kivetésnél és beszedésnél, csak társadalombiztosításra lehet költeni - hívta fel a figyelmet.
   
Vámosi-Nagy Szabolcs elmondta még azt is, hogy a munkáltató tb-járulék befizetéshez a munkavállalónak, biztosítottnak ma sem kapcsolódik semmilyen közvetlen joga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!