Belföld

2011.10.19. 11:50

NATO-gyakorlat kezdődött

Megkezdődött a NATO válságkezelési gyakorlata a szervezet mind a 28 tagállamában; Magyarországon szerdától nyolc minisztérium vesz részt társszervezeteivel, 86 emberrel a feltételezett veszélyhelyzet kezelésében.

MTI

A "CMX11" (Crisis Management Exercise) elnevezésű, több mint egyhetes gyakorlatot Budapesten Fodor Lajos, a honvédelmi tárca államtitkára, Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági, informatikai helyettes államtitkára nyitotta meg.

Fodor Lajos a megnyitóhoz kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta: a "CMX 11" a NATO egyik legjelentősebb gyakorlata, amelyet az idén már márciusban megtartottak volna, ha a katonai szövetségnek nem kellett volna támogatnia a líbiai válságkezelést. Az államtitkár hozzátette: a gyakorlatot a NATO főtitkára, Anders Fogh Rasmussen személyesen irányítja, s abban összesen 2500 ember vesz részt.

Közlése szerint a gyakorlat attól különleges, hogy most először védelmi feladatokat gyakorolnak: a feltételezett szituációban egy NATO-tagállamot szövetségen kívüli ország részéről ér támadás.

Fodor Lajos hozzátette, hogy a feltételezett válsághelyzet a NATO kollektív feladataira összpontosít a Washingtoni Szerződés 4. és 5. cikkelye szerinti helyzetben, beleértve a tárgyalásos válságrendezést, valamint a katonai megoldás lehetőségét is. Leszögezte ugyanakkor, hogy katonai csapatmozgások nem történnek.

A gyakorlat keretében nyolc minisztérium és társszervezetei részéről összesen 86 ember vesz részt a NATO szervezeteiben folyó konzultációban és döntéshozatalban, gyakorolja a magyar polgári és katonai válságkezelési mechanizmusokat, a konfliktushoz kapcsolódó, az országot közvetlenül érintő feltételezett fenyegetettségek elhárításán keresztül - közölte a honvédelmi államtitkár.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára kijelentette:az ország gyarapodásának záloga a biztonság, ennek letéteményese pedig a NATO. Mint mondta, szükség van olyan helyzetekre, amikor a minisztériumok gyakorolhatják a válsághelyzetek kezeléséből adódó feladataikat; a NATO-gyakorlat során szembenéznek az új fenyegetettségekkel is, mint amilyen például a kibernetikai támadás.

Tóth László, a Belügyminisztérium államtitkára a többi között arról beszélt, hogy a gyakorlat során bemutatkozik a tavaly felállított terrorelhárítási központ. Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a kormányzat a központ felállítása óta 13 milliárd forintot fordított a terrorelhárítással összefüggő célra, az összeg nagy részét az ingatlan biztosítására és speciális eszközök beszerzésére költötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!