Belföld

2011.10.04. 12:41

Vizsgálatot kér Rogán a forinthitelek drágulása miatt

Rogán Antal szerint az összehangoltság, a kartellezés gyanúját veti fel, hogy az elmúlt napokban, vagyis a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésének engedélyezése után több bank megemelte forinthiteleinek kamatait.

MTI

A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke - mint azt keddi sajtótájékoztatóján elmondta - arra kéri a Gazdasági Versenyhivatal elnökét, vizsgálja ki, hogy törvénysértően összejátszottak-e a bankok a hitelkamatok megemelésekor. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét pedig arra, állapítsa meg, hogy a bankok a pénzintézeti és fogyasztóvédelmi törvényeknek megfelelően jártak-e el.

Rogán Antal kifejtette: az elmúlt napokban a bankrendszer több szereplője szinte azonos időben döntött forinthitelei - eltérő mértékű - drágításáról úgy, hogy a jegybanki alapkamat időközben nem emelkedett, és forrásszűke sincs. A jelek arra mutatnak, hogy egyes bankok szándékosan túlárazzák a forinthiteleket, és arra törekednek, hogy "a végtörlesztés lehetősége ne legyen lehetőség, vagy csak nagyon keveseknek" - tette hozzá. Megjegyezte, számítottak ellenállásra a végtörlesztés miatt, de ellenlépéseket a bankok csak a jogszabályok betartásával tehetnek, a forinthitelek egyidejű drágítása viszont "túllépi ezt a keretet".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!