Belföld

2011.12.22. 17:13

Kitiltották az Index újságíróit a Parlamentből

Nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba az Index munkatársai addig, amíg a Ház elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy az újságírók tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát - számolt be az Országgyűlés házvezetésének döntéséről a hírportál csütörtökön.

MTI

Az Országgyűlés közlése szerint az Index újságírói nem először szegtek szabályokat.

A hírportál beszámolója szerint az Index szerkesztősége csütörtökön levelet kapott az Országgyűlés Sajtószolgálatától, amelyben közölték, az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index újságírói részére "2011. december 21-től  az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat."   
   
Az indokok között szerepel, hogy a híroldalon, december 20-án megjelent "Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!" című videó készítői nemcsak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is.
    
"Sajnálattal tapasztaltuk, hogy az Index hírportál parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit és a házszabályt" - mondta az MTI-nek az Országgyűlés sajtófőnöke.
   
Altorjai Anita hozzátette: az Országgyűlés elnökének kötelessége, hogy megőrizze a Ház méltóságát. A házelnöknek megfelelő garanciákat kell kapnia arra, hogy a hírportál tudósítói tiszteletben tartják a vonatkozó rendelkezéseket.
   
Az Index hírportál főszerkesztője személyes találkozót kért, hogy mihamarabb tisztázhassa a helyzetet, "erre remélhetőleg mihamarabb sor kerül" - közölte a sajtófőnök.
   
Elmondta azt is: néhány hónappal ezelőtt már lezajlott egy hasonló incidens a hírportállal, a főszerkesztő akkor garanciát vállalt arra, hogy újságírói betartják a szabályokat. "Ezért most az Indextől várjuk, hogy milyen garanciákat tud nyújtani" - mondta Altorjai Anita.
   
Az Index főszerkesztője az MTI-nek megerősítette, hogy személyes találkozót kértek az Országgyűlés illetékeseitől. Mészáros Zsófia közlése szerint mihamarabb tisztázni kívánják a helyzetet, hiszen fontosnak tartják, hogy továbbra is tájékoztathassák olvasóikat az Országgyűlésben zajló munkáról.
   
Elmondta azt is: a találkozón szeretnék tisztázni azt is, mit jelent pontosan az Országgyűlés méltósága.
   
Mészáros Zsófia azt is megerősítette, hogy korábban volt már hasonló konfliktus a szerkesztőség és a Ház vezetése között. Első alkalommal arról volt vita, szabad-e fotót készíteni a politikusok irományairól. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában később egyértelművé tette, hogy az ilyen jellegű irományok nyilvánosak, ha nem tartalmaznak védendő személyes adatokat. A másik problémás esetben a karzatról készítettek éjszaka illusztrációnak szánt felvételt az Index munkatársai a Parlamentben, de ezen nem volt senki felismerhető, a képviselők munkáját a felvétel készítése nem zavarta - mondta Mészáros Zsófia.
   
A főszerkesztő közölte azt is: nem tartja szerencsésnek, hogy egy nem tetsző videó miatt az egész szerkesztőséget kitiltották az Országházból, mert szerinte "nem kellene kollektíve büntetni" a szerkesztőséget.
   
"Mi továbbra is szeretnénk tájékoztatást adni az Országgyűlés munkájáról, ez egy elég fontos, sajtószabadságot is érintő kérdés" - mondta. 
   
A videóhoz kapcsolódó ismertető szöveg szerint "az Index dallal köszönti a parlamentet és elképzeli, milyen lenne az élet ellenzék nélkül. Találkoztunk a legbizarrabb mozgalommal, és volt egy kis politikai önkielégítés is. Sötét fellegek között ünnepel a Ház." A több mint 12 perces videóban szerepel egy dal is, amelyet a készítők az Országház épületében táncolva adnak elő.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: A TASZ közleménye

 

 

 

 

 


TASZ: Az Országgyűlés tekintélyét tovább rombolja az Index kitiltása

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet szerint az Országgyűlés elnökének az a döntése, hogy az Index.hu munkatársait kitiltja a parlament üléseiről, súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, sérti a szólásszabadságot, és tovább rombolja az Országgyűlés megrendült tekintélyét is.
 
Ha egyáltalán létezik "méltósága" az Országgyűlésnek, akkor annak romlását nem az Index karácsonyi videója idézte elő - véli a TASZ.  A bajok nem is ezzel a kormánnyal kezdődtek, hanem azzal, hogy Szili Katalin házelnöksége idején kitiltotta a kamerákat pusztán azért, mert a riporterek a dohányzási tilalmat semmibe vevő képviselőket dohányzáson kaptak az Országgyűlés folyosóin. Vajon mit üzen a parlament méltóságáról a választópolgároknak az, hogy a képviselők saját magukra érvénytelennek tekintik a szabályokat, de ahelyett, hogy felelősségre vonnák őket, még az őket leleplező újságírókat büntetik kitiltással? És vajon milyen üzenetet küldött most Kövér László házelnök azzal, hogy a jogos paródiára hatalmi eszközökkel válaszol?

A TASZ korábban a parlamenti újságírói munka és a forgatási korlátozások ügyében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.
 
"Az Országgyűlésnek méltósága nincs, tekintélye viszont van, de azt nem egy viccelődő dal vagy két vicceskedő újságíró sérti, hanem az, amikor a Magyar Országgyűlés elnöke "néhány idiótának" nevezi a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság bíráit, valamint az a röhejes jogszabálygyár, amelyben a kormánypárt a demokratikus jogalkotás alapelveit semmibe véve futószalagon fogadja el a törvényjavaslatokat” – jelentette ki Dénes Balázs, a TASZ elnöke. “Nem ritka, hogy nettó néhány percet szánnak egy törvénymódosító javaslat vitájára, és ha a Lázár János-féle Házszabály-módosítást elfogadják, akkor az magát a parlamenti vitát is formalitássá silányíthatja.”
 
A TASZ álláspontja szerint a magyar Országgyűlés tekintélyét nem az Index videója sérti, hanem amikor a kormánypárti képviselők kihasználva azt, hogy az ülésteremben nem lehet forgatni, székcserével tömeget képezve, a demokratikus ellenzék nélkül, kilenc nap alatt fogadták el Magyarország Alaptörvényét. A TASZ szerint a parlament tekintélyéhez nem arra van szükség, hogy az Országgyűlés elnöke korlátozza a parlamenti nyilvánosságot, és garanciát várjon arra, hogy az újságírók a hatalom kiszolgálóiként tevékenykedjenek. A parlament tekintélyét a jogalkotási munka kiszámíthatóvá és nyitottá tételével, továbbá a nyilvánosság kontroljának megteremtésével lehetne visszaállítani.
 
Míg az Országgyűlés méltósága jogilag értelmezhetetlen, addig azonban az emberi méltóság nagyon is valós. Az emberi méltóságnak pedig szerves része a szólás szabadsága – a házelnök mostani döntése tehát minden magyar állampolgár emberi méltóságát sérti.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!