Belföld

2012.02.11. 10:18

Közúton viszik a jégtörőket

Miskolc – Közúton szállítanak két jégtörő hajót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bodrogkisfaludról a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsegére szombaton, hogy biztosítsák a Tisza jeges árvíz elleni védelmét – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője az MTI-vel.

MTI

Láng István elmondta, hogy a Tiszán kialakult jéghelyzetre tekintettel az irányító törzs utasítására szombat reggel 7 órakor három jégtörő hajó elindult a tokaji téli kikötőből a bordrogkisfaludi révjáróba, ahol a két kisebb jégtörőt a Bodrogból daruval kiemelik, és a partra teszik.
   
A két "kis jégtörő" haladását egy nagy teljesítményű jégtörő hajó segítette.
   
Közúti szállítással a tiszacsegei révjáróba viszik a két vízi járművet, hogy ezekkel is biztosítsák a jeges ár elleni védelmet – részletezte a szakember.
   
Hozzátette: a Tiszán jelenleg nyolc jégtörő hajóval dolgoznak, kiemelten figyelnek a tiszalöki és a kiskörei vízlépcsők üzembiztonságára.
   
Mint mondta, a jelenlegi intézkedés megelőző jellegű, amellyel felkészülnek egy esetlegesen levonuló jeges árhullám biztonságos levezetésére.
   
Láng István a dunai helyzet kapcsán elmondta, hogy szombaton 8 órakor a jégtörő VI. és a jégtörő XI. hajók elhagyták Magyarországot. Feladatuk a szerb-horvát közös Duna szakasz felügyelete a déli országhatár és Vukovár között. Erre azért van szükség, mert az ott esetlegesen kialakuló "jégdugó" visszaduzzasztása magyar területen is okozhatna árvízi elöntéseket.
   
A hajók térségbe vezénylése a magyar-szerb, és a magyar-horvát határvízi egyezményeknek megfelelően történt. A Duna Dunaföldvár-déli országhatár szakaszán szombat délután "áll össze" a jégtörő VII. a Győrből érkező Széchenyi jégtörő hajóval. A jégtörő hajók a szabályzat szerint csak párosan törhetik a jeget, nehogy valamelyik befagyjon és mozgásképtelenné váljon – magyarázta.
   
Megjegyezte: bevetésükről a helyzet mérlegelése után dönt az Országos Műszaki Irányító Törzs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!