Belföld

2012.02.15. 19:59

Tüntetés az Egyetem téren (videó)

A felsőoktatási törvény visszavonását és az ezzel kapcsolatos társadalmi vitát, az egyetemek függetlenségét, a keretszámok újragondolását és a szociális ösztöndíjrendszer kialakítását követelte többek között az a több száz tüntető, aki részt vett a Hallgatói Hálózat demonstrációján szerdán Budapesten.

MTI

20:54 A hallgatók hétfőig adnak ultimátumot a kormánynak

Az egyetemistákból, oktatókból és gimnazistákból létrejött "sejthálózat" - a Hallgatói Hálózat támogatásával - hétfőig ad ultimátumot a kormánynak, hogy visszavonja a hallgatói keretszámokra vonatkozó rendeletet, ellenkező esetben "nyomást gyakorolnak" majd - mondta az MTI tudósítójának az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) jogi karának épülete előtt Walter Richárd egyetemi hallgató, a fórum egyik moderátora. Közlése szerint az egyetem épületében délután tartott tanácskozáson egy tízpontos javaslatot és egy tervet fogadtak el, amely alapján olyan sejtek alakulnak gimnáziumokban, felsőoktatási intézményekben, illetve tanári karokban, amelyekben a jövőben minden, az oktatással kapcsolatos kérdésben kinyilvánítják akaratukat.

A sejtek koordinálását a Hallgatói Hálózat vállalta. Az egyik legfőbb követelésük, hogy hétfőig vegye napirendre a kormány a felsőoktatási hallgatókat ért intézkedések visszavonására vonatkozó javaslataikat, és legkésőbb keddig tárgyalják is ezt meg, "vagyis vonják vissza" - mondta Walter Richárd. Mint hangsúlyozta, ha ez nem történik meg, a hallgatói sejtek "minden szinten" nyomást fognak gyakorolni ahhoz, hogy céljukat elérjék.

Az egyetem épülete előtt megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja is, aki az MTI tudósítójának azt mondta, a frakció még hétfőn napirend előtt kezdeményezni fogja az Országgyűlésben a keretszámok visszavonását.

Megjegyezte: pár nappal a jelentkezési határidő előtt hozták meg a rendeletet, amely drasztikusan csökkenti az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számát, miközben "olyan mítoszoktól zeng a Fidesz-kormány", hogy Magyarországon diplomás túlképzés van, ezért szükséges az intézkedés bevezetése. Véleménye szerint egy kormányrendeletben lehetne szabályozni az új, megváltoztatott keretszámokat, amelyhez az egyetemek is alkalmazkodhatnának.

20:05 Elhagyják az épületet a demonstrálók

A dékán kérésének megfelelően este nyolc órakor elkezdték elhagyni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetem téri épületét a Hallgatói Hálózat demonstrálói - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

A téren több rendőrszállító kisbusz is van, a rendőrség lezárta az Egyetem teret, nagy a készültség a helyszínen.

Korábban a Hallgatói Hálózat Fővám téri demonstrációjáról mintegy százan az Egyetem téri épületbe mentek, és egy előadóban fórumot tartottak. Az egyetem dékánja azt kérte, hogy a demonstrálók este nyolc óráig hagyják el az épületet. Horváth Bence, a demonstráció főszervezője az MTI megkeresésére azt mondta: eleget tesznek ennek a kérésnek.

19:55 Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli az Egyetem téren történteket

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Hallgatói Önkormányzata elítéli, hogy a felsőoktatási törvény visszavonását követelő tüntetők közül többen bementek az intézmény Egyetem téri épületébe, ahol elfoglaltak egy előadótermet. A hallgatói önkormányzat szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: az egyetem több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg "illetéktelenek". Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért - olvasható a közleményben.

Az MTI tudósítójának Horváth Bence, a demonstráció főszervezője azt mondta: az egyetem dékánja azt kérte, hogy este 8-ig hagyják el az épületet. A tüntetők eleget fognak tenni ennek a kérésnek - tette hozzá.

18:30 "Vissza a jövőnket"

A Hallgatói Hálózat Vissza a jövőnket mottóval hirdette meg a demonstrációt; a szervezők szerint a felsőoktatási törvény botrányos átalakításával a kormány elveszi a következő generációk jövőjét. A változások egyaránt lehetetlen helyzetbe hozzák a felvételizőket, az életüket eladósodással kezdő vagy röghöz kötött hallgatókat és az oktatókat - írták korábban.

K. Horváth Zsolt, az ELTE egyetemi oktatója beszédében kiemelte: olyan tandíjrendszer bevezetését tudják elfogadni, amely a beszedett összegekből lehetővé teszi a szociális ösztöndíj folyósítását a legrászorultabbaknak. A tandíjnak az egyetemeken kell maradniuk, és az oktatás minőségének fejlesztésére kell fordítani - hangsúlyozta.

Boros Ilona egyetemi hallgató úgy fogalmazott: "az új szabályozással csak azt érik el, hogy aki itthon szeretett volna egyetemre menni, az is elmegy az országból". Felvetette, hogy "a diákok a hallgatói szerződés kényszere vagy a magas tandíjak mellett azért, hogy ezt elkerülhessék, miért ne mennének már elsőévesként is külföldre, ha itthon is fizetniük kell".

A tüntetés résztvevői az ELTE lágymányosi kampuszánál gyülekeztek, majd az Egyetemi rakparton és a Szabadság hídon keresztül vonultak a Fővám térre. A tömegben elsősorban egyetemista és középiskolás diákok voltak, de néhány tanárt is látni lehetett.

A transzparenseikre egyebek mellett azt írták: "Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták", "Munkát akarunk, nem röghöz kötést" és "Nem rózsás az oktatás jövője".

A rendezvényen megjelent Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője is.

A résztvevők egy csoportja, mintegy száz ember átvonult az ELTE jogi karának Egyetem téri épületébe. Egy előadóban fórumot tartanak, amelyen megvitatják a követeléseiket, és kialakítják közös álláspontjukat. A fórumon ott volt Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője is.

 

A Hallgatói Hálózat - diákok és oktatók önszerveződő csoportja - azért jött létre, mert elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény jelen formáját, a keretszámok drasztikus csökkentését és a tandíjak összegét - olvasható a szervezet Facebook-oldalán. A demonstrációval szerdán szolidaritást vállalt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az LMP is, utóbbi a szimpatizánsait a tüntetésen való részvételre biztatta.

Videó:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!