Belföld

2012.03.28. 22:29

Budaházy-ügy: vádlottak faggatták a tanút

Vádlottak faggatták a hatóságokkal együttműködő tanút a terrorcselekmények miatt Budaházy György és társai ellen folyó büntetőperben szerdán a Fővárosi Törvényszéken.

MTI

Benkő György az előző tárgyaláson tanúként elmondta: önvédelmi edzésen ismerte meg Somogyi József vádlottat, és azt színlelte, hogy támogatja nézeteit, szeretne csatlakozni elvbarátaihoz, és így a bizalmába férkőzve igyekezett minél többet megtudni tőle a Budaházy vezette Magyarok Nyilairól. Ez a vád szerint terrorszervezet volt, amely számos Molotov-koktélos, illetve fegyveres támadást hajtott végre 2007-2009-ben az akkori szocialista-szabad demokrata kormánypártok székházai, illetve országgyűlési képviselőik és minisztereik otthonai ellen azért, hogy megfélemlítse a parlamenti többséget.

Súlyos sérülés akkor történt, amikor a vád szerint otthonának közelében brutálisan bántalmazták Csintalan Sándor korábbi szocialista politikust, akit Benkő szerint azért támadtak meg, mert a Hír Tv műsorvezetőjeként lehülyézte Budaházyékat.

 

 

Benkő 2008-ban került közeli kapcsolatba Somogyival, feljegyzéseket készített a Magyarok Nyilai működésével, akcióival kapcsolatos beszélgetéseikről, majd 2009 első hónapjaiban telefonján rögzítette azokat. Hangfelvételeket készített egy gépjárműben is, de ennek módjáról nem beszélhetett, mert nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettsége alól. A bíróság jelezte, hogy azt tudnia kell, ki a titokgazda, mire Benkő annyit mondott: NNI, azaz a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Benkő a hangfelvételeket 2009-ben bevitte a NNI Aradi utcai épületébe, és ott több napon át vallomást is tett.

Az előző tárgyaláson a védők elsősorban a tanú vallomásainak törvényességét és bizonyítékként való felhasználhatóságát vitatták, a szerdai tárgyaláson a vádlottak a tanút kérdezve főként arra igyekeztek rávilágítani, hogy Benkő szavahihetetlen, mert elfogult, nem kedvelte a vádlottakat, és szerette volna, ha elítélik őket, továbbá vallomása lényeges pontokon ellentmondó, képtelenségeket tartalmaz.

Budaházy kifogásolta, hogy bizonyos kérdésekben titoktartás köti a tanút, ami szerinte egy lezárt nyomozás után elfogadhatatlan.

"Ezt az ügyet nem tudjuk kibogozni, amíg Benkő úr szerepe nem tisztázható" - mondta az elsőrendű vádlott. Azt is szóvá tette, hogy az ügyészség nem minden telefonlehallgatás titkosságát oldotta fel.

Budaházy felvetette: ha a tanú hazudott Somogyinak, akkor ez megtörténhetett fordítva is, akkor pedig semmit nem érnek Benkőnek a vádlott közléseire alapozott vallomásai. Erre Benkő azt mondta: valósnak tartotta és tartja ma is Somogyi akkori előadásait, főleg azután, hogy a vádlott 2009-ben a lakótelepi lakásán orosz pisztolyt és kézigránátot mutatott neki. Mire Budaházy megjegyezte, hogy a kézigránát nem volt éles, csak gyakorló. A tanú viszont azt említette meg, hogy Somogyi közlése szerint éppen a lakásán tárolt pisztollyal lőtt rá Hiller István szocialista oktatási miniszter otthonára.

Budaházy szóvá tette, hogy Somogyi szerint pénzszerzési céllal felrobbantottak egy vidéki bankjegykiadó automatát, holott a vádlottak bebörtönzésekor családjaik legálisan is kaptak anyagi segítséget támogatóiktól.

Budaházynak arra a kérdésére, hogy a tanú miért volt érdekelt a hatóságokkal való együttműködésben, Benkő annyit mondott: "mert nem kedveltem az ön nézeteit".

Ezután az elsőrendű vádlott arról faggatta a tanút, hogy milyen eljárások folytak ellene, volt-e APEH-tartozása, és mit tud a nyomravezetői díjról.

Budaházy szóvá tette, hogy a tanú többször is beszéltette Somogyit ugyanarról, mire a tanú annyit mondott: azért, hogy meglegyenek a bizonyítékok. Budaházy szerint így dolgoznak a rendőrök, erre Benkő megjegyezte: "talán majd felszerelek".

"Ha még nem szerelt fel" - zárta a párbeszédet az elsőrendű vádlott.

A tanú beszélt arról, hogy tudomása szerint Budaházy részt vett a Kóka János volt szabad demokrata frakcióvezető háza elleni támadásban. Ezzel kapcsolatban a vádlott nyomatékosan hangsúlyozta: ott se volt.

A tárgyaláson Benkő felolvasta két, saját kezűleg írt rövid jegyzetét a Somogyival folytatott beszélgetésekről, mire az egyik védő szóvá tette, hogy olyan eseményeket is rögzít benne, amelyek bizonyítottan hónapokkal későbbiek, mint amikor a tanú szerint a feljegyzések készültek. Erre Benkő annyit mondott: három év távlatából már lehet, hogy nem emlékszik jól egyes időpontokra.

Benkő elmondta: Somogyi beszélt neki arról is, hogy a Hiller István háza elleni támadásban részt vett a Jobbik korábbi bicskei elnöke, Rihó Krisztián vádlott is, de ezt nem volt szabad "reklámozni", hogy a történteket ne kössék a párthoz.

Rihó Krisztián 2010 márciusában lemondott párttisztségétől, a Jobbik pedig ezzel kapcsolatban akkor azt közölte: "Ugyan az eljárás vele szemben épp hogy elkezdődött, és döntő jelentőségű bizonyítékokat sem mutatott be a hatóság, az MSZP mégis igyekszik a Jobbikot a terrorizmussal azonosítani. Rihó Krisztián felelős döntésével azonban kifogja a szelet a szocialisták vitorlájából, és még egyértelműbbé teszi a Jobbik demokratikus elkötelezettségét."

Bírói kérdésre a tanú elmondta többek között azt, hogy szerinte Somogyi cigányellenes, antiszemita, homofób nézetei egész csoportját jellemezték. A célpontok kiválasztásának pedig fontos eleme volt, hogy ne legyenek szem előtt, és jó menekülőutak vezessenek el a helyszínről.

Benkő közölte: az eljárás során kapott fenyegetéseket, nemcsak telefonon, hanem személyesen is, például egy vidéki bevásárlóközpont parkolójában, az egyik vádlott és két, vele lévő személy részéről, mire az egyik vádlott a tárgyaláson jelezte, hogy valóban találkoztak, de szó sem volt fenyegetésről.

A büntetőper pénteken folytatódik.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!