Belföld

2012.03.09. 16:21

Győri: várhatóan felfüggesztik a kohéziós támogatásokat

Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára szerint a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa jövő heti ülésén várhatóan megszavazza a Magyarországnak szánt kohéziós támogatások felfüggesztését.

MTI

Az államtitkár az MTI-nek pénteken úgy nyilatkozott, az uniós pénzügyminiszterek jövő keddi ülésükön várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatát, hogy jövő januártól függesszék fel a kohéziós támogatásokat, mivel "nem szokott olyan előfordulni, hogy a tanács másmilyen döntést hoz, mint amit javasol az Európai Bizottság". Úgy vélte, ezt a várakozást erősíti az is, hogy a gazdasági fegyelem erősítése és a szigorú költségvetési gazdálkodás jelenleg központi kérdés az unióban.

Ez azonban "nem egy világvége", a kormány "technikai ügyként" kezeli a kérdést - mutatott rá. Mint hangsúlyozta, "az a helyes hozzáállás, hogy mi tudomásul vesszük". "Nem tartjuk sem az időzítést, sem azt, hogy mi váltunk célországgá, szerencsésnek" - jegyezte meg.

"Nem változtatunk azon, amit eddig is tettünk" - hangoztatta, kifejtve: továbbra is a költségvetési hiány ledolgozása a kormány célja. Hozzátette: bíznak abban, hogy a következő félévben felmutathatnak olyan bizonyítékokat, amelyeket a bizottság is elégségesnek talál ahhoz, hogy az eljárást megszüntesse, és így egyetlen fillért sem veszít el Magyarország.

A bizottság a múlt hónapban jelentette be, hogy a minisztereknek azt javasolja: 2013. januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró folyósítási lehetőségét a Magyarországnak szánt kohéziós keretből, mert az ország nem teljesítette kellő hatékonysággal a deficitcsökkentést célzó uniós ajánlásokat.

Azzal kapcsolatban, hogy a bizottság szerdán bejelentette: két kérdésben tovább viszik a kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben, Győri Enikő úgy vélekedett, ebben nincs "semmi meglepő vagy váratlan", "ez egy jogi eljárás, aminek megvannak a fázisai". Az államtitkár egyúttal üdvözölte, hogy a nemzeti bank kérdésében úgy látta a bizottság, hogy "a jogi eljárást nem viszi tovább". Mint mondta, a bizottság az ezzel a témával kapcsolatos további kérdéseit levélben eljuttatja a kormányhoz, ezekre "természetesen válaszolni fogunk", amivel remélhetőleg minden kételyt eloszlatnak a nemzeti bank függetlenségével kapcsolatban.

A bizottság egy hónapot adott a bírói tevékenység felső korhatára és az adatvédelmi hatóság függetlenségének ügyében a válaszadásra, ezek kidolgozását az államtitkár szerint már meg is kezdték. Biztosan "időben készen leszünk, és mi a megoldásra törekszünk" - hangoztatta, kiemelve a párbeszéd fontosságát.

Brüsszelben szerdán jelentették be, hogy két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - a bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a kormánytól. Az első két témában áttérnek a kötelezettségszegési eljárás következő szakaszára, amelyben úgynevezett indoklással alátámasztott véleményt juttatnak el Budapestre. A harmadik kötelezettségszegési ügyben, a jegybanki függetlenség kérdésében ezt a következő eljárási szakaszt még nem léptetik életbe, hanem további tájékoztatást kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!