Belföld

2012.03.21. 19:24

MSZP: válogat az eszközkezelő

Az MSZP szerint a Nemzeti Eszközkezelő igénybevételének kritériumai "alávaló módon" válogatnak a bajba jutott devizahitelesek között és a "legvégső stádiumban" lévő devizahiteleseknek mindössze az 5 százalékán segít - derül ki az ellenzéki párt szerdai közleményéből.

MTI

Kórózs Lajos emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor 2010 június 8-án jelentette be, hogy felállítják az eszközkezelőt, aztán majd két éven át hitegették a devizahiteleseket, hogy már csak pár hét, de végül nem csináltak semmit. Most pedig olyan kritériumokat állítanak fel, amelyek töredékére korlátozzák azok számát, akik igénybe vehetik az eszközkezelő segítségét és azt is minimalizálják idén 8 ezer főben. Tavaly év végén több mint 144 ezer devizahiteles volt, aki három hónapja képtelen volt fizetni a törlesztőrészleteit és ez a szám hónapról hónapra nő - írja Kórózs Lajos.

Az igénybevétel egyik kritériuma szerint ugyanis az egy háztartásban élő aktív korúak közül az egyiknek rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban kell részesülnie, azaz munkanélkülinek kell lennie. Az MSZP szerint ugyanakkor felháborító, hogy a kormány szerint jobb helyzetben az a család, ahol mindkét aktív korú dolgozik, de csak minimálbért keres egy olyan családhoz képest, ahol a dolgozó fél mondjuk 300 ezer forintot keres a szociális segélyen élő párja mellett.

Az MSZP szerint szintén érthetetlen, hogy kikerült a támogatottak köréből, aki 2009. december 30-a után vett fel hitelt, illetve nem juthat segítséghez az a fiatal pár, aki pont az egyre emelkedő hitelek miatt nem vállalta be a második gyermeket, vagy épp terhes a második gyermekkel az anyuka. Kórózs Lajos szerint felháborító, hogy a kormány nem segítene azokon a családokon, akiknek 15 milliónál nagyobb értékű lakásuk van.

Az MSZP ezért követeli az Orbán-kormánytól, hogy végre álljon elő egy átfogó, minden érintettet elérő, helyzetükön javítani képes koncepcióval, a mostani ugyanis mindössze a bajba jutottak alig 5 százalékán segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!