Belföld

2012.04.19. 14:14

Begorombult a médiatanács

Az m1, az m2, a Duna TV, az RTL Klub és a TV2 egyaránt megsértette a reklámhangerőre vonatkozó előírásokat, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eljárást indít ellenük, három csatorna pénzbírságra is számíthat - közölte az NMHH szóvivői irodája csütörtökön.

MTI

Az NMHH műsorfigyelő osztálya - a testülettel együttműködve - több hónapos türelmi idő után ősz óta havi rendszerességgel ellenőrzi a tavalytól hatályos médiatörvény rendelkezésének betartását, amely kimondja: a reklámok nem lehetnek hangosabbak a környező műsorszámoknál.    

Az ellenőrzés során októberben a Duna Tv-n huszonhét alkalommal, az MTV csatornáin hat alkalommal, az RTL Klubon tízszer, a TV2-n ötször tapasztaltak túl hangos reklámot az ellenőrzők.   

A visszaeső médiaszolgáltatók a szankciók meghatározásánál már pénzbírságra is számíthatnak. A szeptemberi vizsgálat nyomán ugyanis négy televízió már részesült figyelmeztetésben: a Duna TV, az m1 az RTL Klub és a 4-es csatorna. 

A vizsgálatok során havi három-három napot ellenőriz a hatóság egy speciális számítógépes alkalmazással. Az ellenőrzés állandó résztvevői a közszolgálati csatornák és az országos kereskedelmi adók, valamint hónapról hónapra további televíziók is bekerülnek szúrópróbaszerűen.    

"Figyelemreméltó, hogy a hatóság ügyfélszolgálatára is folyamatosan érkeznek a túl hangos reklámokat kifogásoló panaszok: tavaly január óta 125 bejelentést tettek emiatt, a legtöbben az RTL Klubra panaszkodnak.

A szankciók a figyelmeztetéstől a pénzbírság kiszabásáig terjedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!