Belföld

2012.04.06. 16:12

Húsvéthétfőn debütál a megújult TV Maci az m2 csatornán

Budapest - Húsvéthétfőtől új macifigurák fogadják az esti mesék előtt a gyerekeket: a mackó testvérpár az m2 csatornán nemrég elindított Maci tévé című kibővült mesesávhoz készült új főcímben lesz látható.

MTI

Egy híján ötven évvel ezelőtt, 1963 húsvétján mutatkozott be az első TV Maci a Magyar Televízió képernyőjén. Az alapötlet, hogy legyen egy bábképviselője a televíziónak, Bálint Ágnes írótól, a gyermekműsorok első szerkesztőjétől származott - olvasható az MTVA kommunikációs igazgatósága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
   
Az első mackót később számos másik követte, mert a főcímek alkotói mindig arra törekedtek, hogy a TV Maci teljes környezete - öltözete, játékai, és búrtorai is - lehetőség szerint tükrözzék az adott korszakot. Az utóbbi évtizedekben vetített főcímekben már a mackó negyedik generációjával, Foky Ottó bábtervező munkájával találkozhattak a nézők esténként. 
    
Az eredeti figura megalkotóit némi népnevelői szándék is hajtotta, hiszen a mackó este fogat mos, és a mese után jó gyerek módjára ágyba bújik. A nevelői célzat sikerét ma már nehéz lenne megítélni, annyi azonban biztos, hogy a mackó annyira jól sikerült, hogy mesefiguraként önálló életre kelt: generációk kedvencévé vált, és ezzel együtt a köztévé korszakokon átívelő jelképe lett. 
    
A Magyar Televízió Zrt. és az MTVA vezetősége tavaly úgy döntött, hogy - régi adósságot törlesztve - gyerekeknek és kamaszoknak szóló műsorokat indít az m2 csatornán. Ezért a korábbi Esti mese helyén nemrég kibővült mesesávot indított a csatorna Maci tévé címmel. Ehhez a mesesávhoz készült a megújult főcím is, amelynek bábfigurái pontosan illeszkednek a TV Macik hagyományába.
    
Az új főcím alkotói, Fischer Ferenc animátor és Berkes Gábor zeneszerző megújították a főcímzenét is, és az új változatban a TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé. Ezentúl két mackó, azaz egy testvérpár fogja köszönteni a gyerekeket az m2 csatornán.
   
A Maci tévé új főcímét elsőként április 9-én, 17 óra 35 perckor láthatják a nézők. Egy órával később pedig - a Rejtélyek Tesz-Vesz városban és a Vuk hétfői epizódjai után - már a közmédia honlapján is megnézhetik az érdeklődők a megújult főcímet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!