Belföld

2012.04.17. 11:33

Megalakult a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság

Megtartotta első ülését a Malév és a Budapest Airport privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság kedden Budapesten. A testület munkarendjéről és a meghallgatandó személyek köréről a következő ülésen döntenek.

MTI

A tíztagú parlamenti vizsgálóbizottság létrehozásáról márciusban döntött az Országgyűlés Budai Gyula (Fidesz) korábbi elszámoltatási kormánybiztos kezdeményezésére.

A testület feladata a Malév és a Budapest Airport szocialisták és szabad demokraták általi privatizációjának, továbbá a Malév visszaállamosításának, valamint jelenlegi fizetésképtelenségét és felszámolását előidéző, 2002-2010 között meghozott intézkedéseknek, illetve az ebben az időszakban felmerülő döntéshozói felelősség kérdéskörének vizsgálata.

A keddi ülésén a testület munkarendjéről, illetve a meghallgatandó személyekről szóló javaslat kapcsán több, jelentős terjedelmű módosító indítvány is a képviselők elé került, ezért a bizottság elnöke, Varga István (Fidesz) kezdeményezésére a részletes munkarendről a következő, május 9-i ülésen döntenek majd.

Az országgyűlési határozat szerint a testület vizsgálatának a többi között választ kell adnia arra, hogy 2004 és 2006 között hogyan zajlottak az állami tulajdonú Malév-részvények értékesítését célzó eljárások. A Malév visszaállamosítása kapcsán kérdés, hogy megállapodás feltételeit milyen elvek alapján dolgozták ki. A Budapest Airport (BA) privatizációjával kapcsolatban egyebek mellett kérdés, hogy hogyan jöhetett létre egy olyan záradék, amely alapján a Malév esetleges csődje közvetlen kihatással (fizetési kötelezettséggel) bír a BA-ra.

A paritásos alapon működő vizsgálóbizottságnak a megbízatása kezdetétől számított 180 napon belül kell benyújtania jelentését az Országgyűlésnek. Négy parlamenti képviselőt delegált a testületbe a Fidesz, egyet a KDNP, kettőt az MSZP, kettőt a Jobbik és egyet az LMP. Az elnököt a Fidesz adta, az alelnököt pedig a szocialisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!