Belföld

2012.05.03. 18:14

Ki is száradhat a Balaton

Keszthely - A Balaton alacsony vízállása nem rendkívüli jelenség, hiszen az elmúlt 150 évben a természet már többször is produkált ilyen helyzetet.

Győrffy Árpád

Ezt Pécseli Péter, a  Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője mondta  a Balatoni Szövetség elnökségi ülésén, amelyen tájékoztatást adott a vízszint változásáról és a nádasok helyzetéről. Mint elmondta, hasonló szintcsökkenés volt már például a 19. század második felében is, de akkor egy vízbőség jött utána. Reménykedjünk, hogy most is ez lesz. Szólt annak a szakértő csoportnak a munkájáról is, amelyik egy uniós program keretében a klímaváltozás kapcsán próbálja felvázolni a jövőben várható helyzetet. Ha beigazolódnak a feltételezéseik, akkor 2075-től a Balaton lefolyástalan lesz, s egy idő után megkezdődik a tó fokozatos kiszáradása.  Pécseli Péter hangsúlyozta, a Balaton vízszintjét alapvetően a természet határozza meg, de mi is segíthetjük a helyzet javítását.

 

Meg kell tartani a csapadékvizet

Pécseli Péter előadásában azt hangsúlyozta, hogy a megfelelő vízszint elérése érdekében gyökeres szemléletváltást kell végrehajtani a vízgyűjtő használatában és a tó vízszintjének szabályozásában.

El kell érni például, hogy a vízgyűjtő területen lehulló csapadék minél nagyobb hányada kerüljön a tóba.
 
A Ruzsics Ferenc elnöklésével lezajlott keszthelyi ülésen szó volt a strandokról, valamint a  kikötőkből kikotrandó zagy elhelyezése körüli problémákról is.

Pécseli Péter szerint használható zagytér lenne, de a többhetes engedélyezés miatt szorít az idő, mert a nyári hónapokban tilos minden ilyen tevékenység a tóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!