Belföld

2012.05.11. 22:01

Május 12. - Mi történt ezen a napon?

Május 12. Pongrác névnapja, az év 133. napja a Gergely-naptár szerint.

Napló Online

Pongrác görög eredetű, latin közvetítéssel érkezett hozzánk, jelentése: minden erő. Pongrác vértanút 14 éves korában hitéért lefejezték. Galsai Pongrác író, újságíró, a Nők lapja ismert szerzője volt a hetvenes években.

Pongrác a népi megfigyelés szerint a három fagyosszent egyike, akinek neve napján, az igazi tavasz beköszönte előtt még egy utolsó lehűlésre lehet számítani: éppen ezért a földművelő munkákban mindig megvárták Pongrác, Szervác és Bonifác napjának elmúlását, és csak ezután kezdték meg a paradicsom, a bab és az uborka ültetését.

Május 12. az ápolók nemzetközi napja: világszerte Florence Nightingale brit ápolónő születésnapján tartják, aki tevékenységével az 1853-56-os krími háborúban szerzett érdemeket: önkéntes ápolónőket toborzott, mentette és ellátta a sebesülteket, majd később ápolónőképző iskolát alapított. A méltányos kereskedelem/ fair trade világnap: 2005 óta május második szombatján tartják.

Május 12-én történt: 1703-ban zászlót bontott a kuruc felkelés: II. Rákóczi Ferenc és Bercsényi Miklós május 12-iki keltezéssel kiadta Breznai kiáltványát és elkezdődöttk a Rákóczi-szabadságharc. 1926-ban Roald Amundsen norvég sarkutazó Norge nevű merev vázas léghajóján átrepült az Északi-sark fölött, Umberto Nobile olasz hadmérnök kíséretében. (Az első átrepülést május 9-én amerikai pilóták maguknak tulajdonítták). 1944-ban Adolf Hitler az ausztriai Klessheimben Jozef Tisoval és Vojtech Tukával tárgyalt: a Führer Szlovákiától katonai erőfeszítéseinek fokozását, ütőképes véderő bevetését követelte. 1949-ben véget ért Berlin blokádja. 1964-ben a Minisztertanács határozatot hozott az MRTV szétválasztásáról, az önálló Magyar Rádió és a Magyar Televízió létrehozásáról. 2007-ben a San José-i orosz nagykövetség épületének konzulátusán kilenc embert ejtett túszul egy fegyveres, akit négy órával később a helyi rendőrség őrizetbe vett. 2007-ben Afganisztánban elesett Mullah Dadullah tálib parancsnok, a kormánycsapatokkal és a nyugati szövetségesek erőivel vívott összecsapásban.

Május 12-én született: 1590-ben II. Cosimo de’ Medici toszkánai nagyherceg, 1733-ban Sajnovics János a finnugor nyelvrokonság korai kutatója, 1907-ben Katharine Hepburn Oscar-díjas amerikai filmszínésznő, 1950-ben Gabriel Byrne ír színész, 1950-ben Bruce Boxleitner amerikai színész, 1966-ban Stephen Baldwin amerikai színész, rendező, producer, 1985-ben Tőzsér Dániel magyar válogatott labdarúgó.

Május 12-én hunyt el: 912-ben VI. (Bölcs) Leó bizánci császár, 1845-ben Batsányi János magyar költő, 1933-ban Krúdy Gyula magyar író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!