Belföld

2012.05.28. 22:07

Május 29. - Mi történt ezen a napon?

Május 29. Magdolna névnapja, az év 150. napja a Gergely-naptár szerint.

Napló Online

Magdolna a Magdaléna magyarosodott változata, jelentése: a Genezáreti-tó partján lévő Magdala városából származó nő. A név első ismert viselője volt a bűnbánó Mária Magdolna, aki megismerve Jézus tanításait jó útra tért. A történet egy másik változata szerepel Dan Brown A Da Vinci kód című regényében, amely óriási érdeklődést és tiltakozást keltett. Giuseppe Verdi Rigoletto című operájának egyik szereplője Maddaléna, a szép cigánylány, akihez a mantuai herceg jár szerelmeskedni, és aki megmenti a haláltól, mert orgyilkos testvére Rigoletto lányát, szegény Gildát öli meg helyette.

Május 29-én történt: 1453-ban Konstantinápoly eleste, a Bizánci Birodalom bukása: II. Mehmed oszmán szultán megkezdte az Oszmán Birodalom kiterjesztését Európa belseje felé. 1867-ben a magyar országgyűlés megszavazta az 1867.évi XII.törvénycikket a kiegyezésről. E szerint a két ország élén *közös uralkodó áll (I. Ferenc József magyar király és osztrák császár), a külügy, a hadügy és az ezekkel kapcsolatos pénzügyek közösek. Vám- és kereskedelmi unió Ausztriával, létrejött az Osztrák–Magyar Monarchia. 1938-ban megalkották az első zsidótörvény. 1953-ban a Mount Everest (tszf. 8850 m), a "harmadik pólus" első megmászása (Edmund Hillary új-zélandi alpinista, Tendzing Norgaj nepáli serpával). 1985-ben tömegszerencsétlenség a brüsszeli Heysel Stadionban: a Liverpool FC – Juventus FC között zajló BEK-döntőn a brit szurkolók megtámadták az olaszokat, a tömeges menekülés során egy támfal is kidőlt, a szerencsétlenségben 39-en életüket vesztették, a sebesültek száma 200 volt.

Május 29-én született: 1917-ben John Fitzgerald Kennedy az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke, hivatalban 1961–1963-ig, 1932-ben Delneky Gábor olimpiai bajnok vívó, 1958-ban Annette Bening amerikai színésznő („Csodálatos vagy, Júlia”), 1981-ben Andrej Szergejevics Arsavin orosz labdarúgó, az Arsenal FC csatára), az orosz labdarúgó-válogatott tagja.

Május 29-én hunyt el: 1453-ban XI. Konstantin az utolsó bizánci császár elesik a Konstantinápolyt ostromló törökök elleni harcban, 1875-ben Izsó Miklós magyar szobrászművész, 1979-ben Mary Pickford kanadai születésű amerikai filmszínésznő, az United Artists egyik alapítója, 2010-ben Dennis Hopper amerikai színész, 2011-ben Mádl Ferenc a Harmadik magyar köztársaság 2. elnöke, Széchenyi-díjas magyar jogtudós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!