Belföld

2012.06.07. 20:02

Közösen keresik a választ: hogyan lesz jobb a világ?

Budapest - Immár az életünk része lett a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés gyakorlata.

Osváth Sarolta

Ezt hangsúlyozta Kázmér Judit, lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága (PLT) ügyvezető igazgatója csütörtökön a IV. magyarországi klímacsúcson a PLT a Földért című kiállítás megnyitóján. Lapcsoportunk a konferencia fő médiatámogatójaként az e területen végzett sokrétű tevékenységének és sikeres, elkötelezett olvasótáborát is aktivizáló Üvegház programjának bemutatásával prezentálta, hogy milyen sokat tudnak tenni a megyei lapok a szemléletformálásért.

Kiemelte, hogy a PLT elkötelezett a környezetvédelem mellett, az olvasókkal közösen tartott akcióival egyebek közt számos tiltott szemétlerakó helyet derített fel, erdővédő programja keretében faültetéseket szervezett és különböző pályázatokkal segítette a gyerekek környezettudatosságának kialakítását.

Lapcsoportunk környezetvédelmi tevékenysége szorosan kapcsolódik a Klíma Klub céljaihoz, amely a IV. magyarországi klímacsúcs megrendezésével a tudomány, a gazdaság és a politika közötti párbeszédet kívánja elősegíteni.

A szemléletformálás érdekében sokat tett lapcsoportunk is

Jolánkai Márton, az MTA doktora, egyetemi tanár a IV. magyarországi klímacsúcs szakmai konferencia megnyitójában elmondta: az ipar, az energia és a környezetvédelem aktuális kérdéseinek felvetésével tulajdonképpen a különböző tudományos területeken egyaránt arra keresik a választ, hogyan lesz jobb a világ? Eközben számos érdekellentét nehezíti az együttműködést, holott ahhoz, hogy a változásokra felkészüljünk, illetve kezeljük őket, megegyezésre van szükség. Németh Tamás professzor, az MTA titkára szerint az őszinteséggel is baj van, nem valljuk be magunknak sem, hogy a környezeti károk többségének okozói magunk vagyunk.

A klímacsúcs meghívott előadójaként Jonathan Knott brit nagykövet egybek közt az Európai Unió dekarbonizációs tervének fontosságáról, valamint a londoni olimpia létesítményeinek környezettudatos és energiatakarékos megvalósításáról beszélt, Karin Olofsdotter svéd nagykövet az alternatív enegiák hasznosításához tett javaslatokat hazánknak, Darja Bavdaz Kuret szlovén nagykövet pedig azt hangsúlyozta, a klímaváltozás nem csupán környezeti probléma, sokkal összetettebb annál. A Válság és klíma témakörét Kerekes Sándor profeszszor, Bod Péter Ákos és Mellár Tamás egyetemi tanárok pódiumbeszélgetés keretében világították meg. Kifejtették véleményüket egyebek közt arról, hogy a piacgazdaság válságok sorozata, nem mindegy azonban, hogy strukturális vagy konjunkturális természetű a krízis.

 

A Klíma Klub Életműdíjat adományozott az idén nyolcvanéves Láng István akadémikusnak, az MTA rendes tagjának. Munkásságát dr. Somlyódy László professzor méltatta, kifejezve az egész társadalom elismerését a fenntartható fejlődés terén kifejtett, interdiszciplináris tudományos tevékenységéért. Kiemelte a 80-as évek elején a Balaton vízminőségének javításában elért eredményeit. Láng István betegsége miatt személyesen nem tudta átvenni a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!