Belföld

2012.06.04. 06:02

Médiaszabályozás, járások kialakítása - hétfőn is ülésezik a parlament

Az Országgyűlés mai ülésén újból elfogadhatja az államfő által megfontolásra visszaküldött, médiaszolgáltatást szabályozó törvénymódosítást. A házelnök napirendi javaslatával szemben azonban ma mégsem írják át a jegybanktörvényt.

MTI

A Ház - az előterjesztő miniszter zárószavazás előtti módosító indítványa nyomán - ma változatlan formában fogadhatja el a médiaszabályozás május 24-én elfogadott, de a köztársasági elnök által eljárási hiba miatt megfontolásra visszaküldött változtatását, emellett dönthet a járások kialakításáról, valamint egyes, ezzel összefüggő törvények módosításáról, továbbá az adózást érintő jogszabályok változtatásáról. Ezek mellett szavaznak még arról a szocialista képviselők által benyújtott határozati javaslatról is, amely állandó parlamenti etikai bizottságot állítana fel a szélsőséges, rasszista vagy idegengyűlölő képviselői megnyilvánulások szankcionálására.     

Minden bizonnyal lekerül ugyanakkor a határozathozatalok napirendjéről a jegybanktörvény módosítása és az alaptörvény első átírása. A kormány - Európai Unió kifogásai alapján összeállított - előterjesztése egyebek mellett törölné az alkotmány azon cikkét, amely lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összevonását, emellett egyértelműsíti azt is, hogy az alaptörvény átmeneti rendelkezései is alkotmányos erejűek. A szavazás elhalasztását Varga Mihály kezdeményezte szombaton, az elmúlt napok e jogszabályt érintő felvetéseire, valamint a IMF/EU-tárgyalások előkészítésére hivatkozva. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap támogatandónak ítélte az IMF-tárgyalásokkal megbízott politikus kérését.     A szavazásokat követően - a javaslatok napirendre vétele esetén - még ma általános vita kezdődhet az új munka törvénykönyvének hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és módosításairól, továbbá a nemzeti vagyonról szóló törvény változtatásáról. A napirendi javaslat alapján az általános vitákat egyenként 4 óra 20 perces időkeretben folytathatja le a Ház, a részletes vitákra pedig szerdán kerülhet sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!