Belföld

2012.06.19. 13:56

Varga Mihály és Simor András levelet küld az IMF-nek

Budapest - Varga Mihály és Simor András kedden levelet küld az IMF-nek, amelyben ismertetik a jegybanktörvényről szóló megállapodást.

MTI

Az IMF-tárgyalásokat vezető miniszter hétfő este a Hír Tv műsorában úgy vélte, hamarosan megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, kedden pedig Simor András jegybankelnökkel közösen küldenek egy levelet a Nemzetközi Valutalapnak, az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak - idézte kedden az Index hírportál. Az MTI megkeresésére kedd délutánig sem a tárca nélküli miniszter titkárságán, sem a jegybankban nem közöltek konkrét információkat a levél tartalmáról.

Az MTI a levél tartalmát ismerő, de a nevüket elhallgatni kérő személyektől annyit megtudott: a leveleket Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, és Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági ügyekért, monetáris politikáért és az euróért felelős biztosa kapja.

Varga Mihály hétfőn az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában egészséges kompromisszumnak nevezte azt a jegybank-törvényt módosító javaslatcsomagot, amelyet ezen héten nyújtanak be a parlamentnek, és amelynek elfogadása után elkezdődhetnek a tárgyalások az IMF és az EU egy elővigyázatossági megállapodásról. Varga Mihály a rádióműsorban kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök egy olyan megerősítő levelet fog küldeni Brüsszelbe a monetáris tanács létszámának bővítésével és az új jegybanki alelnök kinevezésével kapcsolatban José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének, amely arra vállal kötelezettséget, hogy a mostani jegybanki vezetés hivatalban maradásáig, 2013 márciusáig sem új alelnök, sem új monetáris tanácsi tagok jelölésére nem kerül sor.

Bízott abban, ha a nemzetközi szervezetek ezt a módosító-csomagot elfogadják, már júliusban le lehet ülni tárgyalni. Kövér László házelnök hétfőn a parlamentben jelentette be, hogy a kormány visszavonta a jegybanktörvény módosítására tett javaslatát. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig ismertette: a Fidesz-frakció kezdeményezi, hogy a jövő héten házszabálytól való eltéréssel fogadja el az Országgyűlés a jegybanktörvény új módosítását, amelyet a kormány terjeszt a parlament elé. Hozzátette: a Monetáris Tanács érdemi kérdésekben döntéshozói helyzetben marad, de a végrehajtást nem vonhatja magához, az a jegybank vezetését illeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!