Belföld

2012.07.06. 05:59

Már ma módosíthatja a jegybanktörvényt a parlament

Az Országgyűlés akár már a mai ülésén elfogadhatja a kormánynak a jegybanktörvény módosításáról szóló javaslatát, ami lehetőséget teremthet a Nemzetközi Valuataalappal (IMF) és az Európai Unióval kezdeményezett hivatalos tárgyalások megkezdéséhez. A képviselők a nap második felében, összesen nyolc órában értékelhetik a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokat.

MTI

Nem ez az első jegybanktörvény-módosítás a parlament előtt, a kormány az általa kezdeményezett előző változatot azonban június közepén visszavonta, és helyette újat nyújtott be. E szerint változnak a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályok; a tanácsnak nem kell megküldenie a napirendjét a kormánynak, a kabinet képviselője pedig nem vehet részt a testület ülésein. Az MNB az új indítványról azt közölte: a kormány elfogadta a nemzetközi intézmények minden olyan javaslatát, amelyek törvénybe iktatását a hiteltárgyalások megkezdésének feltételéül szabták.     

A szavazásokat követően elsőként az állattenyésztésről szóló törvénynek a kormánypárti képviselők által kezdeményezett módosításáról tartanak általános vitát. Ezután következhet a 2013-as büdzsé részletes vitája, amelyben a kormányoldalnak és az ellenzéknek négy-négy órája lesz értékelni az előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat. Az Országgyűlés - Orbán Viktor kormányfő javaslatára - kezdte el nyáron tárgyalni a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a megszokott őszi ülésszak helyett, és már a következő héten el is fogadhatja az abban szereplő főszámokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!