Belföld

2012.09.11. 05:47

Kell-e iskolaköpeny?

Megyei körkép - Hoffmann Rózsa államtitkár személy szerint támogatná a kötelező köpenyviselést, mert erősítené az iskolához, a közösséghez tartozást.

Tremmer Tamás

Az államtitkár szerint a köpenyviselet olcsóbbá is tenné az öltözködést. Hoffmann Rózsa azonban hangsúlyozta, ilyen rendelet egyelőre nem készül, legfeljebb egy alapos felmérés után.

A köpeny kötelező viselése körüli vita talán olyan régi,  mint az iskola. Szólnak mellette és ellene is érvek.  Jelenleg az ellenzői állnak nyerésre. Rögtönzött megyei körkérdésünk során kiderült, alig van olyan iskola, ahol kötelező lenne. Külföldön, a híres, nagy nevű intézményekben annál inkább.

- Iskolaköpeny nincs, az iskolacímeres egyenpóló  viselésének gondolata iskolánkban már korábban, tavasszal felmerült,  a gyerekeknek tetszik, mondta Halmay György, a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója, aki hozzátette: növeli az identitást, a közösséghez való tartozás érzését, ahol  bevezetik, alkalmazzák. A tanulók angliai testvériskolájukban  tapasztalták, hogy ott kötelező az egyenruha; a sötétkék pulóveren az intézmény jelvénye látható.


 
Végül is nem könnyű eldönteni, az iskolaköpeny kötelező használata jó lenne vagy sem; attól függ, hogyan vezetnék be, összegezte lapunknak véleményét Halmay György igazgató. Mindig lesz, aki  ellenzi, nehéz betartatni a kötelező viselését. Annak idején a lányok vastag pulcsit húztak a köpenyre, azzal takarták el.

Pápán a város általános és középiskoláiban, illetve az egyházi fenntartású iskolákban - egy kivételével  - nem kötelező az iskolaköpeny használata. A Pápai Református Kollégium Gimnáziumában viszont az iskola újraalapításától számítva, tehát húsz éve tradíció a viselete. Mint azt Kovács Péter igazgató elmondta, a diákok kezdetben berzenkedve fogadják ezt az előírást, ám a köpeny tizenkettedikes korukra kultikus tárggyá, emlékké válik, amit szívesen visznek haza.

A tradíció diákok és tanárok számára egyfajta közösségi érzést is biztosít, összetartozást szimbolizál. A gimnázium igazgatója elmondta, hogy arra is volt példa, hogy találkozóra visszatérő diákjaik együtt töltött éveik emlékére a mindegyikük által aláírt köpenyt ajándékozták osztályfőnöküknek.

Egyszóval az egyenköpeny viselését illetően megoszlanak a vélemények. Akik pártolnák a bevezetését, azok szerint segít elfedni a társadalmi különbségeket és mérsékeli a lányok   kihívó öltözködési szokásait. Az ellenzői az egyéni szabadság elnyomásának tartják az uniformizálást.
  

 

Mély dekoltázs és kihívó miniszoknya

Bajner Imre, a Tapolcai Általános Iskola igazgatója szerint van igazság az iskolaköpeny mellett és ellenében felhozott érvek között is. - Az egységes iskolaköpeny kötelező bevezetése ma már nem biztos, hogy szerencsés lenne. De az is igaz, hogy nem ártana a iskolákban valamilyen öltözködési, megjelenési norma meghatározása. Mert a már szinte zavaró tarka ruhák, a zsebkendőnyi  miniszoknyák, az eltúlzott kivágások, a smink, a köldökpiercing azért túlzás, főleg általános iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!