Belföld

2012.09.03. 13:13

MSZP: Orbán váltsa le Hoffmann Rózsát!

Budapest - Az MSZP szerint az ország érdeke azt kívánná, hogy a miniszterelnök váltsa le Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, "mielőtt további károkat okozna".

MTI

"Államosított iskolák, központilag kinevezett igazgatók, merev alaptanterv, egységes tankönyvek, minisztériumban megszabott keretszámok, iskolaköpeny" - sorolta a kifogásait az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn, a tanévkezdés napján az MTI-hez eljuttatott közleményében. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: mindez az 1970-es évekbe viszi vissza az országot.

Az ellenzéki párt elnöke szerint színvonalas közoktatásra van szükség, amely nemcsak használható tudást és képességeket ad, hanem a társadalmi feszültségeket is kisimítja, a felsőoktatásban pedig reális szociális és tanulmányi ösztöndíjrendszerrel kell segíteni a benn- és fennmaradást.

Úgy véli, ami az oktatásban zajlik, a miniszterelnök gondolkodását tükrözi: a kormány tudatosan töri meg a helyi közösségeket, "veszi el tőlük most épp az iskolásaikat, tudatosan szorítja vissza a tantestületek befolyását saját igazgatójuk megválasztásában".

A szocialista politikus álláspontja szerint az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés megszüntetésének előre vetítésével azt közli az államtitkár: aki szegényebb sorból indul, az ne is álmodozzon ezekről a pályákról. A Fidesz olyan tandíjat sóz az egyetemisták nyakába, amire senki sem számított, és amiről a Fidesz egyetlen szót sem ejtett, mielőtt kormányra jutott - fogalmazott.

Közölte az is, hogy a kormányzat most számlálja, hány tanárt tesz az utcára, az iskolák tanév közbeni államosítása pedig szerinte bizonytalanságot hoz az iskolák számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!