Belföld

2012.12.07. 19:38

Hatalmas a rezsiköltség-tartozás

Január elsejétől egységesen tíz százalékkal csökken a lakossági áram- és gázdíj a kormány döntése szerint. Utolsó pillanatban jött a könnyítés, mert az ország lakossága hatalmas rezsiköltség-tartozásokat halmozott fel.

Kovács Erika

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének novemberi adata szerint jelenleg 2700 ingatlan vár kényszerértékesítésre közüzemi tartozás miatt.  A legtöbb ember önhibáján kívül, többnyire a munkahelye elvesztése miatt lesz fizetésképtelen. Egyszerűen nincs miből fizetniük. December  1-jétől fél évig ugyan kilakoltatási moratórium  van érvényben, de nem sok remény van arra, hogy tartósan megkapaszkodjanak,  így tavasszal ismét veszélybe kerülnek.


Az E.ON szerkesztőségünknek megküldött közleményben tudatja, az ünnepekre való tekintettel a cégcsoport úgy döntött, hogy december 20-tól január 7-ig felfüggeszti a számlatartozás miatti kikapcsolást.

 

 

 

Olvasónk, a csajági Sipos Henrik azt mondja, neki gyanús ez a tíz százalék, amivel a kormány csökkentené a gázárat, mert egy hónapja pont ennyivel emelkedett, ugyanakkora fogyasztás mellett korábban 18 200, most 20 200 forint havi átalányt fizet. Előbb rátették, azután pedig leveszik?

 


Egyházi Nikoletta, az E.ON szóvivője hozzátette, a kikapcsolási moratórium mind az áram-, mind a gázszolgáltatást igénybe vevő lakossági ügyfelekre vonatkozik. Hasonlóan a tavalyi évhez, az extrém hideg téli időjárásban a karácsonyi időszakon túl is meg fogja fontolni az E.ON a kikapcsolási intézkedések időleges, önkéntes szüneteltetését. Az ország lakosságának több tízmilliárdos kintlevősége van a szolgáltató felé, a szóvivő ennél pontosabb adatot nem tudott mondani.

Közel 300 millió forint a megyében 210 ezer embert ellátó Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. kintlévősége, amelynek mérséklése éve óta kiemelt feladat a cégnél  közölte kérdésünkre Kugler Gyula. a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. 2009-2010 környékén emelkedett meg drasztikusan a tartozások mértéke, azóta 205 és 300 millió forint között stagnál - jegyezte meg a vezérigazgató, aki bízik benne, hogy az áram, illetve a gáz árának 10 százalékos csökkentése közvetett módon hozzájárulhat a víziközmű-szolgáltatók kintlévőségeinek csökkenéséhez is.

A 2. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Krassován György lapunknak elmondta, a hozzájuk tartozó 2200 lakásnál az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt a közösköltség-hátralék mértéke. A tartozásokhoz különböző jogi eljárások segítségével szeretnének hozzájutni, valamint követeléskezelő céget is foglalkoztatnak, de keresik a megoldást a különböző szolgáltatások csökkentésére vagy megszüntetésére. Nemrégiben a szövetkezet alapszabályába bevették az ingatlanok adásvételét: tervük szerint az árverésre kínált lakást megvásárolnák, majd némi haszonnal értékesítenék, a különbözetből az adós törleszthetné tartozását a lakásszövetkezet felé. Erre a megoldásra azért van szükségünk, mert egy végrehajtás során először az állam, majd a bank jut a pénzéhez, a szolgáltatók és a szövetkezet csak ezután következik, magyarázza Krassován György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!