Belföld

2013.04.25. 17:10

Széljegyzet - Cukrok, keserű pirulák

Ha minden a várakozások szerint halad, nagyjából egy év múlva országgyűlési választások lesznek.

Barták Péter

Hogy ez miért is kerül most felszínre, annak legalább két oka van. Az egyik a Laborc-Portik ügy (a korábbi nemzetbiztonsági főigazgató és az alvilágban befolyásos Portik Tamás 2008-as találkozójának jegyzőkönyve), amelynek szálai még nem is tudjuk, mennyire messze vezetnek.

No nem visszafelé, hanem előre: szerintem jónéhány hónapig tematizálja majd a közbeszédet, és minduntalan alkalmat teremt a politikai - és természetesen - erkölcsi csatározások terepén. A másik a baloldali erők egymás közötti megegyezés-képtelensége, ami jelenleg szintén beszédtéma.

Egyes elemzők odáig mennek, hogy szerintük már most késő a választók tömegeinek megnyerése. A megkérdezettek többségének várakozásai lemondanak a kormányváltásra képes erőkről. Ez pedig akár egy önmagát beteljesítő jóslat is lehet.

Az elmúlt húsz évben ugyanis soha nem volt még olyan, hogy a kormányzó erők a legnépszerűbbek maradtak az egész ciklus alatt. Most ezidáig ez megtörtént, és aligha kétséges, hogy így is marad. Kétségtelen, hogy a jelenlegi kormány rendkívül ügyesen adagolja a keserű pirulákat és a cukorkákat. A következő szűk egy évre pedig már biztosan elkészültek a nyerőnek gondolt forgatókönyvek.

Ezek is érdekelhetik