Belföld

2013.10.02. 12:24

Megszűrnék az internetet a gyerekekért

Az érintett hatóságok tervei szerint rövidesen az internetes tartalmakon is kötelezővé teszik a korhatáros karikákat.

Győrffy Árpád

Erről a törvénytervezet egyik kidolgozója, dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának (Médiatanács) tagja beszélt a múlt héten a gyermekek és média viszonyát vizsgáló konferencián.

Koltay szerint a kérdésben két markánsan eltérő álláspont alakult ki. Az egyik szerint a média szabadságának aránytalan korlátozása lenne a gyermekvédelmi szabályozás. Úgy vélik, hogy a jelenlegi szabályozás is már túlságosan szigorú, arról meg már hallani sem szeretnének, hogy az új médiaszolgáltatási területekre, így az internetre is kiterjesszék.

A másik oldal szerint a gyermekek védelme olyan kiemelt érdek, hogy nincs az az alkotmányos szempont, így a sajtószabadság védelme sem, ami elég erős lenne, hogy a szabályozás útjába álljon. Koltay úgy tartja, hogy az általuk javasolt megoldás a kettő között van.

Gyerek okostelefonnal. Szűrőszoftvert szeretnének telepíteni a gyerekek érdekében a felelősen gondolkodó családok gépeire (Fotó: Nagy Lajos)

A várhatóan novemberben beterjesztésre kerülő törvényjavaslat afféle "saláta törvény" lesz, amelyik sok más törvény módosításával akarja megteremteni az általuk kívánt helyzetet.

Egyik fontos területe az új szabályozásnak a káros tartalmakat blokkoló szűrőszoftverek elterjedésének segítése. Azt szeretnék, ha minden olyan család számítógépén lenne ilyen szoftver, amelyik felelősen akar foglalkozni a gyermekvédelemmel - fogalmazott.

A hírközlési szolgáltatókat jogi eszközökkel kényszerítenék arra, hogy a szűrőszoftverek megfelelő hozzáférhetőséget kapjanak a tartalmakhoz - és blokkolják azokat, tesszük hozzá.

A szűrőszoftverek kötelező működtetésével eleve szűrt internetet akarnak kialakítani a köznevelési intézményekben, könyvtárakban és más közintézményekben.

Elő akarják írni azt is, hogy az internetes tartalmakon is kötelező lesz majd feltüntetni a korhatár besorolást.  Mint mondta, nem akarnak tiltani egyes tartalmakat, csak annyit akarnak előírni, hogy a kiskorúakat veszélyeztető tartalmak esetén figyelmeztető jelzést tegyenek közzé.

Ha ilyen jelzés nincs, akkor eljárás indulhat az érintett szolgáltató ellen. Az elképzelések szerint az ügyet a gyermekvédelmi kerekasztal elé vinnék, ami akár az érintett nyilvános megszégyenítésével büntethetné a jogsértést. Felmerült lehetőségként az is, hogy a szabályokat megsértőket hatósági döntéssel szankcionálják, de pillanatnyilag megelégednének a kerekasztal fellépésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!