Belföld

2014.03.31. 16:20

Beszóló menedzserek

Siófok – Háború helyett párbeszédet szorgalmaztak az ország érdekében a Médiapiac konferencián felszólaló menedzserek.

Győrffy Árpád

Hogyan menedzseljünk egy országot? – tették fel a kérdést a szervezők a Menedzserek Országos Szövetsége (Menedzserszövetség) képviselőinek az egyik kerekasztal beszélgetésen. Szabó György, a Menedzserszövetség elnöke, a Sanoma Media Budapest Zrt. vezérigazgatója, úgy vélte, az ország jobbá tételéhez meg kell keresni azokat a társadalmi erőket, melyeknek elég nagy a súlya a változtatásához. A Menedzserszövetség olyan pozíciót igényel, hogy kikerülhetetlenné váljon a célok meghatározásánál.

- A politika meghatározza a gazdálkodási, gondolkodási körülményeket, de az értékeket, szolgáltatásokat az általunk irányított cégekben termeljük meg, ebből él az ország és végsősoron a politika is. Tehát fordítsuk meg a viszonyokat: elvárjuk, hogy az ország jól legyen menedzselve. Elvárjuk azt, hogy az állam menedzsmentje ugyanolyan színvonalasan történjen, mint ahogy a cégvezetők vezetik a saját cégeiket.

Hasonlóan vélekedett Pozvai Zsolt, a Menedzserszövetség alelnöke, a Develor International Zrt. vezérigazgatója, aki még túl is lépett a menedzseri körön, a cégeknél dolgozókra is kiterjesztette mondandóját.

Pozvai Zsolt párbeszédet vár az állam menedzsmentjétől (Fotó: Győrffy Árpád)

- Az államszervezet, a kormányzat hatással van az állampolgárok gondolkodására, értékítéletére, ugyanakkor a vállalatvezetők is hatással vannak a velük kapcsolatban lévő emberekre. Különösen fontos, hogy hatással legyenek rájuk, ha úgy érzik, hogy az állam nem látja el azt az értékteremtő feladatát, ami a dolga lenne.

Szerinte politikai meggyőződéstől függetlenül kimondható, hogy jelenleg nincs párbeszéd, valós vita a kormányzat és a vállalatok, munkáltatók között. Pozvai szerint nem fenntartható ez a helyzet, mert egy ország nem tud normálisan működni, ha burokban működik a kormányzat, ha csak bizonyos érdekeket néz, és csak bizonyos érdekekre reagál. Abban nem hisz, hogy az egy személyi vezetés jól működne, mindig tudná a megfelelő választ. Mivel az elmúlt négy évben nagyjából lement minden fontos történet , a következő négy évre békeidőre lehet készülni, amiben már benne van ez a szakmai beszélgetés közöttünk és azok között, akik az országot vezetik fogalmazott. Bízom benne, hogy elkezdődik valami normális párbeszéd, mert, ha vita van, ha a kormányzat beenged véleményeket, akkor abból biztosan kijön valami, abból mindenki tanul és jobb eredmények születnek.

Pozvai szerint egy ilyen párbeszédes modellben is érvényesülhetnének azok az egyéni érdekek, amiknek minden kormányzatnál érvényesülni kell , de egyúttal az országnak is jobb lehetne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!