Belföld

2014.04.07. 14:50

Választás 2014 - Török Gábor nem számít komolyabb változásra

A vasárnapi választás első adatai óta nagyon sok elemzés, értékelés jelent meg az eredményekről, és várhatóan hónapokig, de akár sokkal tovább is témája lesz a szakértőknek.

Győrffy Árpád

Török Gábort, az Aszófőn élő ismert politológust a véleményéről kérdeztük.

– Mennyire győzött a Fidesz–KDNP-szövetség, a megszerzett kétharmad körüli eredmény hogyan mérhető össze a négy évvel ezelőttivel? A folytatás szempontjából van-e jelentősége, hogy a választók jelentős része továbbra sem nyilvánította ki a véleményét?

– A győzelem egyértelmű, elvitathatatlan. A leadott szavazatok alapján a korábbi választási rendszerben is a kétharmad közelébe juthatott volna a Fidesz. Ugyanakkor tény, hogy 2010-hez képest 600 ezer szavazatot vesztett a kormánypárt, és még a 2002-es és 2006-os veresége idején is több szavazatot kapott, mint most. A Fideszre leadott közel kétmillió szavazat azért lehetett ezúttal elég egy ekkora parlamenti többségre, mert a részvétel a korábbiakhoz képest alacsonyabb volt, és a baloldali ellenzék csak 250 ezerrel tudta növelni a szavazótáborát 2010-hez képest. A Fidesz győzelmének mértékét leginkább a baloldal gyenge szereplése magyarázza.

Török Gábor: A Fidesz mellett kitartó kétmillió szavazó elsöprő parlamenti többséget biztosíthat a pártnak, ha a választók többsége nem lát hiteles kormányváltó erőt (Fotó: Győrffy Árpád)

– Az eredmény mit üzen a választókról, mennyire múlik a szavazatuk a pártok kampányüzenetein és mennyire a négy év alatt gyűjtött tapasztalataikon?

– Nem hiszem, hogy egy elemzőnek minősítenie kellene a választók döntését. A mostani adatok azt bizonyították, hogy a Fidesz mellett kitartó kétmillió szavazó a magyar választási rendszerben elsöprő parlamenti többséget biztosíthat a Fidesznek, ha a választópolgárok többsége nem lát hiteles kormányváltó erőt.

– Milyen politizálásra számít a győztes pártszövetség részéről, folytatódik-e a centrális erőtér erősítése? Hogyan politizál majd az ellenzék, mennyire beszélhetünk a jövőben a hagyományos baloldal továbbéléséről, lesz-e még valaha jelentős súlyú MSZP?

– A kormányoldalon nem számítok komolyabb változásra, nem is nagyon lenne értelme, s talán lehetőség sincs rá. A kérdés az, hogy az elmúlt négy évben tapasztalthoz hasonló tudatos politikai kormányzással megtartható lesz-e a mostani támogatottság, illetve az, hogy milyen változások indulhatnak el az ellenzéki oldalon. Ebben a pillanatban nem látszik egy-értelműnek, hogy ki lehet a 2018-as kihívó.

– Mire számít 2018-ban? A jelenlegihez hasonló pártok a mostanihoz hasonlóan ideológiákkal, ígéretekkel, csontvázak előtárásával küzdenek-e meg majd újra, vagy valami egészen más következhet?

– Gondolta volna valaki 2006-ban a választás utáni napon, amikor Orbán Viktor sorozatban a második vereségét szenvedte el, és az MSZP a második ciklusát kezdhette el, hogy négy év múlva a Fidesz kétharmados többséggel győz, és Gyurcsány Ferenc lesz a legelutasítottabb magyar politikus? Fontos dolgot kérdez, de ködszurkálás lenne bármit is mondanom: nem hogy négy évre, de szerintem pár hónapra is nehéz előre látni a magyar politikában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!