Belföld

2015.04.15. 11:24

Cozma-gyilkosság - Tizenhatmillió forintot ítélt meg a bíróság nem vagyoni kárként

A Cozma-ügyben 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg - nem jogerős - ítéletében a Fővárosi Törvényszék szerdán a hat éve Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma családjának az őket ért feldolgozhatatlan traumáért.

Kovács Erika

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A büntetőügy 2012 októberében ért véget a Kúrián; a bűncselekmény ügyében öt embert ítéltek el jogerősen, közülük kettőt 18-18 évre.

A polgári bíróság szerdai ülésén nem a bűncselekményben részt vevők bűnösségéről döntött - hiszen arról már korábban megszületett a jogerős ítélet -, hanem arról, hogy egyetemleges kártérítési felelősség terheli az alpereseket, és arról is, hogy milyen összegben.

Egy másik eljárásban a bíróság korábban már mintegy 210 millió forint vagyoni kártérítésre kötelezte az alpereseket, a mostani per pedig a nem vagyoni károkozás megtérítéséről szól.

A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár meghatározása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi azonban éppen azért nem volt bizonyítható a magyar szakértők előtt, mert a szülők egészségi állapota, betegségei nem tették lehetővé, hogy Budapestre utazzanak. A bíróság indoklásában ezért utalt arra, hogy a felperes jogi képviselője ugyan nem tudta alátámasztani a nem vagyoni keresetet alátámasztó állítását, a kártérítés ugyanakkor mégis megítélhető, hiszen egy családtag elvesztése köztudomásúan olyan tragédia, amihez nem kell külön bizonyíték.

A bíróság a két szülőnek 5-5 millió, míg két húgának 3-3 millió forint kártérítést ítélt meg kamatostul, ám ha a határozattal szemben fellebbezést nyújtanak be az alperesek, akkor az ügy másodfokon tovább tart.

A felperesek keresetükben éppen annyit kértek, mint amennyit a bíróság szerdai ítéletében megállapított, így várhatóan nem fellebbeznek az ítélet ellen, ám az alperesi oldal még nem nyilatkozott a bíróságnak arról, hogy a rendelkezésére álló 15 napon belül jogorvoslattal kíván-e élni.

A Cozma család egyébként még a vagyoni perben megítélt összegből sem kapott meg semmit, mert - bár az alperesek lefoglalt vagyonából kifizethető lenne a teljes kártérítés - a végrehajtási eljárások még tartanak.

Helmeczy László ügyvéd, a Cozma család jogi képviselője korábban azt mondta, felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak, Marian Cozma szülei és testvérei ugyanis életük támaszát vesztették el.

Egy korábbi tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát, aki könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is, hogy büszke rá egész Magyarország. Azt mondta, a család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg a történteket. Felidézte fia fogadalmát is, amely szerint csak a pályán és sportszerű eszközökkel szabad küzdeni.

A bíró a szerdai ítélethozatal során arra hívta fel a figyelmet, a mostani polgári peres eljárásban a bíróságot köti, hogy a korábbi büntetőeljárásban hozott jogerős ítélet milyen bűncselekményt állapított meg, tehát attól nem térhet el.

Arra hívta fel a figyelmet, a mostani perben csak azt vizsgálhatták, hogy valamennyi alperes részt vette-e abban az "ok-okozati láncolatban", amely a sportoló halálához vezetett. A bíró álláspontja szerint valamennyien részt vettek a lokálban kezdődött és az utcán Marian Cozma halálával végződő "folyamatban", ezért károkozóként egyetemleges felelősség terheli őket a kártérítésben is.

A bíró a megítélt nem vagyoni kártérítésre utalva arról beszélt, azzal nem tudják elvenni a fiukat, testvérüket elvesztő családtagok fájdalmát, legfeljebb enyhíteni próbálják.

A Kúria 2012 októberében a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első- és a másodrendű vádlott esetében helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében a büntetést 8 évről 13-ra súlyosbította.

Helmezy László, a család ügyvédje a Naplónak azt mondta, bízik abban, hogy a rossz anyagi helyzetben levő, és fiúk halála miatt megromlott egészségi állapotú szülők megkapják a nekik megítélt összeget, legalább részletekben.

A 210 millió forintról már korábban jogerős végzés született. Behajtása már a végrehajtók feladata lesz, annak kapcsán az ügyvéd költségmentességet kért.

Magasak a bűnügyi költségek is, emiatt reméli, hogy akár egyedi elbírálásban is részesülhetnek a szülők. Helmeczy László ugyanis még korábban az áldozatvédelmi törvény kapcsán levelet írt a miniszterelnökhöz, amiben azt kérte, hogy az áldozatok hozzátartozói javára a megítélt összeget a központi költségvetés vállalja át, mivel több példa is jelzi, az elkövetőknek nincs lefoglalható vagyona. A jogerős kártérítést pedig az állam az elkövető köztartozásaként kezelje. Ezután meg is született egy kormányhatározat, és a romagyilkosságok áldozatainak hetven millió forint kártérítést fizetett ki egy alapítványon keresztül az állam. Az ügyvéd álláspontja szerint, a kormányhatározat szerint az egyedi elbírálás adott esetben a Cozma családot is érinthetné.

Az ügyvéd a per elejétől kezdve egy fillér nélkül végzi a család képviseletét, és részese annak az alapítvány létrehozásának is, aminek célja a Cozma család megsegítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!