Belföld

2015.08.12. 15:55

Aranyat hamisított a megszűnt pápai focicsapat tulajdonosa?

Budapest, Pápa - Magyarország legnagyobb aranyhamisítását hajthatta végre Bíró Péter, a korábban évekig a labdarúgó NB I-ben szereplő Lombard Pápa tulajdonosa a napi.hu információi szerint.

Polgár Tibor

A megszűnt pápai futballklub feje az azóta csődbe ment zálogcég, a Kézizálog Zrt. tulajdonosaként a gyanú szerint hamis aranytömböket adott a kölcsön visszafizetésének biztosítékaként több magyar milliárdosnak és pénzintézetnek. Amennyiben ez igaz, a Bíró Péter által okozott veszteség elérheti akár a 30 milliárd forintot is, ugyanis a Kézizálog Zrt. hiányát nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranyrudakról és- tömbökről pedig kiderült, hogy egytől egyig hamisak: trombitarézből készültek. Összesen több száz kilogramm hamisított aranyról lehet szó, ami páratlan a hazai bűnügyi krónikákban. A számos felmerülő kérdésre és a rendkívül szövevényes eset részleteire a Kézizálog-ügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda adhat majd választ.

Egyébként a Lombard Pápa hajdani focicsapatát az – ugyancsak a Bíró Péter tulajdonában lévő – Új Lombard Sport Kft. működtette, azonban az üzletember pénzügyi nehézségei és zavaros ügyletei értelemszerűen kihatással voltak a Lombard-birodalomhoz tartozó futballklubra is. A klubvezetés sosem tagadta, hogy az utóbbi években voltak kisebb-nagyobb csúszások a játékosok és az egyéb alkalmazottak béreinek kifizetésével kapcsolatban, ám ezeket előbb-utóbb mindig rendezte a tulajdonos – egészen az idei év januárjáig.

Megkerestük a Lombard Pápa több egykori alkalmazottját is, de nem szívesen beszéltek a csapat elmúlt bő félévéről, kérésükre nevüket nem közöljük. Egyikük úgy fogalmazott: örül, hogy véget ért a hosszú hónapokig tartó kínlódás és rémálom a Lombardnál. Megtudtuk tőle, utoljára januárban kaptak pénzt, akkor is az előző év őszéről elmaradt fizetésükhöz jutottak hozzá. Ezt követően a tulajdonos csak hitegetett, ígérgetett, miközben a klub alkalmazásában állók egzisztenciálisan teljesen ellehetetlenültek. Több labdarúgót is kitettek az albérletéből, sokaknak ételre kellett pénzt kölcsönkérniük. Informátorunk elmondása szerint Bíró Péter a hozzá legközelebb állókat is becsapta a valós pénzügyi helyzetével kapcsolatban.

– Sokáig bíztunk benne, hogy rendeződik a helyzet, és megkapjuk a járandóságunkat. Korábban is előfordult, hogy csúsztak a fizetések, de aztán a tulajdonos idővel pótolta a mulasztásait. Ezért sokáig meg sem fordult a fejünkben, hogy a háttérben ekkor botrány van kirobbanóban, ami aztán maga alá temet mindent. Január óta hiába vártunk a pénzünkre, majd először akkor gondoltunk rá, hogy nagy a baj, amikor a sajtóban megjelentek a több milliárdos csalással kapcsolatos hírek – fogalmazott egy egykori Lombard-alkalmazott. Kérdésünkre megjegyezte, Bíró Pétert egy megfontolt, észnél lévő üzletembernek gondolta, álmaiban sem hitte volna, hogy ilyen súlyos ügyekbe keveredik. Információink szerint a Lombard Pápa egykori alkalmazottainak többsége tanácstalan a jelenlegi helyzetben, amit – másokhoz hasonlóan – nem is látnak át teljesen, némelyikük a bíróság segítségével szeretne hozzájutni a járandóságához, míg mások már lemondtak a pénzükről és inkább elfelejtenék az egész ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!