Belföld

2015.09.08. 15:54

Osgyán Dániel: Önkéntesek százai segítettek a menekülteknek

Étel-ital, jó szó és mosoly - a Keleti pályaudvarnál összezsúfolódott tömegben a menekülteket civil önkéntesek százai segítették.

Osváth Sarolta

Amióta a menekültek elhagyhatták a fővárost, szinte kiürült a Keleti pályaudvar. A forgalom normális mederben zajlik, a peron kitakarítva, nyoma sincs az előző napokra jellemző káosznak. Ez azonban átmeneti állapot, hiszen az országba továbbra is áramlik a menekültek tömege.

Az egyházi segélyszolgálatok közül kitűntek a Magyar Református Szeretetszolgálat zöld pólós önkéntesei, akik nap mint nap helytálltak, a kritikus időszakokban fáradhatatlanul osztották a vizet, a gyümölcsöt és a takarókat a rászorulóknak. A Naplónak Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezetője nyilatkozott. Megtudtuk tőle, szervezetük kezdetektől - immár több mint két hónapja - részt vesz a menedékkérők megsegítésében. Mint elmondta, az elmúlt időszakban a Karitatív Tanáccsal egyeztetve két helyszínen, a debreceni befogadóállomáson és Budapesten voltak jelen a segítőik. Külön kiemelte, tiszteletben tartva a menekültek vallási hovatartozását, figyeltek arra, hogy nő legyen a menekülteket vizsgáló, ellátó nőgyógyász orvos. A Keleti pályaudvarnál is szükség volt orvosi segítségre, ott mobil fogászati ellátást szerveztek meg önkéntes orvosok. A fővárosban az adományok szétosztása jelentette a nagyobb feladatot, megmozdult szinte az egész város, rengeteg ételt, italt, pelenkát, higiéniai cikket és ruhaneműt hoztak az emberek.

A múlt héten, különösen csütörtökön és pénteken, amikor elindultak a menekültek a városon át az autópálya felé, nagyon erős társadalmi szolidaritás volt érezhető. A református szeretetszolgálat végig kísérte a menetet, összegyűjtötte az út mellett átadott adományokat, majd szétosztotta a rászorulók között, amíg az autóbuszok el nem szállították az elcsigázott embereket, köztük nagyon sok gyereket.

Osgyán Dániel: Megmozdult szinte az egész főváros
Fotó: archív

Az egy-két napos nyugalmi állapot azonban csak átmeneti volt, hétfőre már megérkezett az újabb menekülthullám. Ez a helyzet még hosszú ideig az életünk része lesz - hangsúlyozta Osgyán Dániel. - A hazájukat elhagyó menedékkérők nem akarnak itt 30- 40 napig várakozni az adminisztráció miatt, láthattuk az eddig történtekből, hogy nagyon elszántak. Ha kell, gyalog elindulnak. Tartunk tőle, hogy a déli határon a helyzet rohamosan romlani fog, néhány óra alatt krízis alakulhat ki. Nyitott kérdés, hogy mi történik a szeptember 15-én életbe lépő szigorított az idegenrendészeti jogszabályok következtében. Nem tudjuk, meddig lesznek nyitva a határok, s ha Németország valóban csak a szíreket fogadja be, mi lesz a többiekkel, az afrikai, afganisztáni, pakisztáni menekültekkel? Ráadásul felgyorsult a folyamat, már nem több hónapon át, hanem csak nyolc-tíz napig tart az út a Balkánon át hazánkba. Tehát egyre nagyobb tömegek érkezésére kell számítani. Ennek hátterében minden bizonnyal jól működő embercsempész-hálózat áll - vélekedett Osgyán Dániel.

A református szeretetszolgálat önkéntesei gyorsan mozgósíthatók, ha krízishelyzet van, maguktól jelentkeznek a segítők. Készenlétbe helyezték az orvosi segélykamiont, ha szükséges, elindítják Röszkére, ahol most a legkritikusabb a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!