Belföld

2015.09.06. 19:01

Hegyeshalom is fellélegzett a roham után

Fellélegzett Hegyeshalom a menekültáradat miatt kialakult nyomás alól. Vasárnap már csak a szemét és a hosszú kamionsorok emlékeztettek a többnapos felfordulásra.

Az elmúlt napokban a hegyeshalmi határátkelőn és a Bécs–Győr autópályán szinte megszokott képpé vált a több kilométeres sor, az elhagyott személyautók, amelyek utasai étel és ital után kutattak a környéken (akinek szerencséje volt, éppen egy benzinkút közelében akadt el), vagy a szükség űzte őket a bokrok közé.

Az osztrák rendőrség a határátkelőn ugyanis először a bevándorlókat ellenőrizte – akik eleinte buszban, személyautóban, mikrobuszban vagy akár haszonjárműben próbáltak meg Ausztriába jutni – s csak azután a személyforgalmat, tehát azok, akik turisztikai céllal vagy munkába menet akarták átlépni a határt, az autópályán rekedtek. Erre pedig az utazók zöme nem számított, így fel sem volt készülve a legszükségesebbekkel.

Az élelmesek között rövid idő alatt cserekereskedelem alakult ki, aki osztrák munkahelyére igyekezett, megosztotta ebédjét a német turistákkal, akik vízzel viszonozták az életmentő élelmiszert.

Sokaknak elegendő üzemanyaguk sem volt, s a hosszú várakozás miatt azzal kellett szembesülniük, hogy tolhatják az autót a következő benzinkútig.

A legfurcsább képet talán azok a migránsok jelentették, akik a környékről eltulajdonított kerékpárokkal vágtak neki az autópályának.

A menekültek megjelentek a faluban is – az autópálya elkerüli Hegyeshalmot -, amelynek népét megosztották a történtek: voltak, akik vélt félelmükben bezárkóztak házaikba, mások viszont lelkesen segítették a rászorulókat alapvető élelmiszerrel, információkkal, bár ez utóbbi nehéz feladatnak bizonyult, mivel a migránsok nagy része nem beszél angolul.

Vasárnapra a falu fellélegzett: a menekültek átjutottak a határon, a személyforgalom ismét zökkenőmenetesen halad.

A kamionosoknak azonban át kell esniük a kötelező kontrollon Hegyeshalomnál, így teherautók hosszú sora várakozik az átkelésre. Akik 3,5 tonnás tehergépjárművel szeretnének áthaladni a határon, azoknak Rajkánál van lehetőségük az átkelésre.

A faluban, a vasútállomás környékén vasárnap már csak szemét, teli vizespalack és eldobált étel mutatja a migránsok útját. Nem tudni, hogy túl sok adományt kaptak-e a segítőktől, vagy ezzel is könnyíteni akarták csomagjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!