Belföld

2015.09.06. 17:44

Megszűnt a tömeg a Keletinél - Megérkezett az osztrák autókonvoj

Budapest – Vasárnapra normalizálódott a helyzet a Keleti pályaudvaron, megszűnt a tömeg, a korábbiaknál lényegesen kevesebb menekült tartózkodott az aluljáró területén.

Osváth Sarolta

A segélyszolgálatok számítanak arra, hogy átmeneti a rend és a nyugalom, mivel többezres menet érkezett a déli határhoz, és még további menekültáradat várható.

Amióta nyitva az osztrák határ, menekültek ezrei szálltak fel a Keleti pályaudvarról induló szerelvényekre Hegyeshalom felé. A délelőtti órákban már csak néhány kisebb csoportot lehetett látni a földön ülve vagy fekve várakozni a Keleti pályaudvaron az aluljáróban, illetve a peronon. Az előző napokhoz képest nagy változás volt az is, hogy végre megjelentek az első arab nyelvű táblák, amelyek tájékoztatták a várakozókat, elsősorban az induló vonatokról. A MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint már délelőtt folyamatosan, a menetrendnek megfelelően közlekedtek a szerelvények, a Keletiből gyakorlatilag óránként indultak az osztrák határ irányába. A nemzetközi járatok is menetrend szerint közlekednek, amelyekre más utasokkal együtt – érvényes jeggyel – a migránsok is felszállhattak. A MÁV tájékoztatása szerint egy-egy szerelvényre mintegy négyszáz utas fért fel, a felszállást irányító vasutasok és rendőrök figyeltek arra is, hogy a családok ne szakadjanak el egymástól. Az utasoknak Hegyeshalomban át kellett szállniuk, a migránsok pedig gyalog mehettek át az osztrák oldalra és onnét vonattal vagy busszal vitték őket tovább. Az osztrák vasúttársaság vasárnap is csak Hegyeshalomig közlekedtette a railjet vonatokat, ezért a belföldi szakaszon a MÁV a saját szerelvényeivel oldotta meg az utasforgalmat.

Azon kívül, hogy a menekültek ezrei vasúton viszonylag szervezetten eljutottak az osztrák határig, egy osztrák civilekből a hét eleje óta szervezett, önkéntesekből álló autóskonvoj is elindult Bécsből és Grazból Magyarországra, hogy Hegyeshalomból, Győr környékéről és Budapestről autóval szállítsák el a határig a menekülteket. Nickelsdorfnál rövid pihenőt és tüntetést tartottak. A konvoj előőrse – két autó – délben meg is érkezett a Keleti pályaudvarhoz. Ott azonban egyelőre nem várta őket a migránsok tömege, sőt, estefelé már szinte csak azok maradtak, akik valahol lemaradt családtagjaikat várták itt be, vagy valami egyéb okuk volt erre. A fővárosi közterület-felügyelet munkatársai megerősített személyzettel nekiláttak a pályaudvar és az aluljárók kitakarításnak, felmosásának. A csöndes vasárnapon erőt gyűjtöttek és készleteiket rendszerezték a menekülteket segítő szeretetszolgálatok is. Véleményük szerint azonban ez az állapot csak átmeneti, mert a jelzések szerint már vasárnap éjszaka újabb ötezres menekültcsoport érkezik a déli országhatárhoz. Nagy kérdés, hogy a szeptember 15-én életbe lépő szigorított magyar jogszabályokra hogyan reagálnak a minden bizonnyal egyre nagyobb számban érkezők.

Este hétkor befutott az osztrák autókonvoj Budapestre, a II. János Pál pápa térre a menedékkérőkért. Egyelőre nyugvóponton van az a dilemma, hogy felvehetik-e az autójukba a menekülteket. A jelenlegi szabályok szerint, ha az országon belül szolidaritásból teszik, az nem számít embercsempészetnek. Büntetni csak azt, lehet, aki térítés ellenében szállítja a menekülteket.

Ugyanekkor kaptuk a hírt: megérkezett az új menekülthullám Röszkéhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!