Belföld

2016.01.05. 15:51

A közszféra létszámát csökkenteni kell

Budapest - A kormányzat szándéka, hogy a közszféra létszámát csökkenteni kell. Nem küldünk el senkit, ha nem tudnánk, hova, milyen körülmények közé kerül, nyilatkozta Csepreghy Nándor.

Balla Emőke

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese, államtitkára az ATV Start című műsorában nyilatkozott a közszféra átalakításáról. Mint mondta: az lenne az optimális foglalkoztatási szerkezet – a skandináv modellt követve –, ha a teljes foglalkoztatotti körön belül 10 százalékra csökkenne az állami alkalmazásban lévők száma, a munkavállalók 90 százaléka piaci viszonyok között dolgozna.

Csökkenteni kell a költségvetés által fenntartott munkahelyek számát. Ha a skandináv modellt Magyarországon alkalmazzuk, akkor 4 millió foglalkoztatott mellett 400 ezer embernek kellene közalkalmazottként dolgoznia, ma 1 millió a létszámuk. Csepreghy Nándor szerint 100–200 ezer embert át lehet terelni ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába, hosszú távon – öt–tíz év alatt – a 10 százalék elérése nem irreális elképzelés.Véleménye szerint, amennyiben a magyar gazdasági szerkezet növekszik, létrejönnek a piaci munkahelyek, ahol ezeket az embereket el tudják helyezni. Ezeket a szektorokat kell beazonosítani, mondta a miniszterhelyettes. "Nem küldünk el senkit, ha nem tudnánk, hogy hova, milyen körülmények közé kerül. Senkit nem hagyunk az utcán, de a kormányzat valós szándéka, hogy a közszféra létszámát csökkenteni kell. Az nem megoldás, hogy az embereket az utcára tesszük, akiket a szociális ellátórendszerből kell finanszírozni" – nyilatkozta Csepreghy Nándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!