Belföld

2016.12.08. 13:55

Idén is ellenőriz a NAV

Az ellenőrök a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása mellett rendszerint a nyugtaadás, és a pénztárgépekkel kapcsolatos teendők elmulasztásával találkoznak.

Heffler Péter

Ahogy azt már az ünnepi hajtás kezdetén lapunk hasábjain megírtuk, a kiskereskedelmi forgalomba kerülő termékeket a behozataltól a boltok polcáig, a weben hirdetett árukat a beszerzéstől a házhoz szállításig nyomon követheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagyszabású, karácsonyi ellenőrzés-sorozatán belül.

Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat Célirányosan ellenőriz a NAV az ünnepek előtt című írásunkban kifejtettük, most viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy tavaly ebben az időszakban milyen jellegű, és mekkora bírságot jelentő kihágások történtek a megyében. A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságától megtudtuk, hogy a 2015-ös téli akcióban mintegy 2,5 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a hivatal, és a legmagasabb bírság összege 280 000 forint volt, amit be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt kellett kiszabniuk az ellenőröknek. Megtudtuk azt is, hogy a NAV munkatársai - különböző közterületi kitelepüléseken, piacokon, ünnepi vásárokon, rendezvényeken – a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása mellett rendszerint a nyugtaadás, és a pénztárgépekkel kapcsolatos teendők elmulasztásával találkoznak.

- A nyugtaadás elmulasztása, valamint be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása esetén egymillió forintig terjedő mulasztási bírság kiszabására van lehetőség, az online pénztárgép üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos jogszabályban meghatározott kötelezettségek egyéb módon történő megszegése esetén pedig a magánszemély és az egyéni vállalkozó ötszázezer forintig, a társaságok egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatóak – derül ki a NAV válaszából. - Ha valaki engedély nélkül végez gazdálkodói tevékenységet, ezzel a bejelentkezési kötelezettséget szegi meg, így magánszemély kétszázezer forintig, más adózó ötszázezer forintig terjedő bírságra számíthat.

Ha az adózó három éven belül második alkalommal foglalkoztat be nem jelentett alkalmazottat, vagy egy éven belül másodszor nem ad nyugtát, számlát, akkor azonnali üzlet bezárást kell alkalmazni – tudtuk még meg a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!