Belföld

2017.07.04. 13:25

Hódít a sajtos-tejfölös - több mint 30 féle feltéttel várják a Balatonra érkezőket

BALATONALMÁDI Nem kis kihívást vállaltam: a legnagyobb kánikulában megnéztem, hogyan, mitől működik egy büfé a Balaton-parton.

Káposztás Vivien

A helyszín a balatonalmádi Wesselényi strand, ahol Talián Hajnalka férjével, Zsolttal vezeti a Parti Strandbüfét 13 éve. A dolgozók szerint az egyik legnagyobb változás az volt az évek alatt, hogy teljesen kitolódott a munkaidő. Korábban már reggel fél 9-kor kérték az emberek a lángost, és este hétkor bezártak a büfék, mostanában viszont dél körül kezdenek el többen jönni, és akár 21 óráig is maradnak. Az étkezési szokások is átalakultak, "divat lett" egészségesnek lenni, így az étlapot is ehhez kellett igazítani - meséli Hajni, ezért készítenek laktózmentes lángost vagy salátatálat.

A legnépszerűbb persze a "magyar pizza", a lángos, amit 31 féle feltéttel kérhetnek náluk a vendégek. A nemzetek szokásairól elmondja: hogy a németek porcukros, édes feltéttel kérik a lángost, valamint nutellás, lekváros édességeket esznek; a szlovákok szinte mindent ketchuppal rendelnek, és sajtot szórnak rá, mi, magyarok pedig a hamburgert rendeljük előszeretettel és a jó öreg, sajtos-tejfölös lángost. Természetesen a hungarikum, a kolbász sem hiányozhat az étlapról, így a magyaros lángost is sokan kérik, illetve a gyrososat is kedvelik.

Talián Hajni férjével már tizenhárom éve vezeti a Parti Strandbüfét, azóta dolgozik itt Hajni barátnője, Vali is. Fotó: Penovác Károly

Hajniéknál 6-7 ember van egyszerre a konyhán, mindenkinek megvan a maga feladata, összedolgoznak, odafigyelnek egymásra, segítik a másikat. Az elmúlt években kialakították a jól bevált rendszert a büfében, amin nem változtatnak. Ahogyan a recepteken sem: - Éveken keresztül kísérleteztünk a jó tésztával, mára tökéletesítettük, a férjem dagaszt, Vali barátnőm pedig süt. Kiváló az összhang. A legfontosabb természetesen a tisztelet egymás iránt, illetve a vendégek felé is.

A csapat sokszor haragszik a médiára, mert ha "a tévé bemondja", hogy holnap esni fog, akkor hiába süt a nap, már senki nem indul el a strandra. A helyiek már jól ismerik a Balaton előjeleit, mindig tudják, milyen idő várható.

Övé talán a legnehezebb munka: lángost süt Fotó: Penovác Károly

Miközben beszélgetünk, a konyhában folyamatos a munka, sül a palacsinta és a lángos, készül a hamburger meg a gyrostál. Fél kettő felé járunk, a hőmérő szerint 28 Celsius-fok van, a büfében a pultnál - ahol jó a légmozgás - 43 fok mérhető, az olajos sütőknél pedig még nagyobb a forróság. Hiába szellőztetnek, tikkasztó a hőség. Ez már nem zavarja Hajniékat, megszokták, de a gyerekeik nagyon hiányoznak nekik napközben. Mégis mosolyognak, és minden vendéghez van egy kedves szavuk.

Zsolt közben hazatelefonál a nyolcéves ikreknek, akik üzenik, hogy jó a medence, és elvannak a nagymamával. Hajni azt mondja, csakis értük csinálja az egészet, miattuk éri meg, és ők azok, akik miatt azt érzi, van még benne tízévnyi erő és kitartás ezen a helyen.

Hajni és férje tudják, hogy egy ilyen büfét csak határozottan, erősen irányítva lehet jól csinálni.

Fotó: Illusztráció

Közben többen is érkeztek egyszerre, úgyhogy Hajni is beáll a pultba, folyamatosan kapják a dicsérő, elismerő szavakat, később Hajni meg is jegyzi, hogy ezért jó érzés itt lenni.

A házaspár mellett Vali is 13 éve dolgozik itt, övé talán a legnehezebb munka: lángost süt. Élvezi, hogy sok embertől kap pozitív visszajelzést, vannak évek óta visszajáró vendégeik, az amerikai rákkutatóig mindenféle ember megfordul náluk. Vali jókedvű, kedves és nagyon mosolygós. Szeret itt lenni, mert az egyetemi főállása mellett teljesen kikapcsolhat az agya, ellenben fizikailag lefárasztja magát. Így van egyensúlyban. Nem emlékszik minden egyes itt töltött nyárra, de vannak történetek, amit évekkel később is emlegetnek a munkatársakkal. Például azt a szezont, amikor öt lángossütő fiút is kipróbáltak, de egyikük sem vált be. Utólag már mosolyognak ezen is, és Vali azt mondja, eddig is megoldottak minden helyzetet, ezután is így lesz.

Az óra már hármat üt, tetőzik a forróság, sok táborozó diák jön jégkásáért, és szép lassan megérkeznek a dolgozó emberek is a fárasztó munkanap után egy csobbanásra. Fél óra múlva szinte megtelik a placc, Hajniék nagyon felpörögnek. Nincs fennakadás, nincs várakozás, szépen dolgoznak egymás keze alá, többen meg is jegyzik a sorban: érzed az illatát, itt a legjobb a lángos...

Ezt pedig most már én is tanúsíthatom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!