Belföld

2010.03.25. 10:27

99-cel hajtott 50 helyett az egykori rendőrkapitány

Hivatali visszaélés miatt jogerősen 150 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta Gyepes Zsoltot, Kalocsa korábbi rendőrkapitányát csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

MTI

Ha a nyugalmazott rendőr alezredes nem fizeti meg a pénzbüntetést, azt 300 nap, fogházban letöltendő, végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni - mondta ki az ítélőtábla Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa.
 A főtiszt 2006. január 1-jétől vezette a kalocsai rendőrkapitányságot. Az alezredes szolgálati gépkocsijával 2008. április 14-én a Bács megyei város belterületén a megengedett 50 kilométeres óránkénti sebesség helyett 99-cel hajtott, s ezt rögzítették is beosztottai a traffipaxszal.
   
Miután a vádlott megtudta, hogy sebességtúllépése jelentős, telefonon felhívta két kollégáját is, akiktől arról érdeklődött, hogy ilyen esetben mi a teendő. Mindkét rendőrtiszttől azt a felvilágosítást kapta, hogy a felettesének jelentenie kell a történteket. Gyepes Zsolt, miután befejezte a telefonálást, a sebességmérést végző beosztottainak azt az utasítást adta, hogy a települési naplóba szóbeli figyelmeztetést jegyezzenek be, majd elhagyta a helyszínt.
   
A traffipaxot kezelő rendőrök a "parancsnokkal egyeztetve" megjegyzéssel rögzítették a naplóban a szóbeli figyelmeztetést. Így került a dokumentum az ügyeletes tiszt és a közlekedésrendészeti osztály vezetőjének aláírásával a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol további intézkedés nélkül rögzítették az adatokat. Amikor a vádlott szabálysértése a sajtóban nyilvánosságra került, az adatokat egy másik számon iktatva ismét rögzítették, és a feldolgozott anyagot továbbküldték az illetékes hatósághoz.
   
A vádlott, bár kötelessége lett volna, felettesének, a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánynak csak azután jelentette a szabálysértést, hogy nyilvánosságra kerültek a történtek. A bíróság döntése szerint a férfi ezzel kötelességszegést követett el.
   
Az országos rendőrfőkapitány 2008. augusztus 4-én - nyugállományba helyezés miatt - megszüntette a férfi szolgálati viszonyát.
 A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!