Belföld

2010.04.19. 21:35

A Fidesz-KDNP kétharmados többsége mellett érvelt Varga Mihály Vácott

Vác - A választások második fordulójának tétje, hogy kell-e megalkudni bárkivel is a kétharmados parlamenti többséget igénylő jogszabályok meghozataláért - jelentette ki egy váci lakossági fórumon Varga Mihály, a Fidesz alelnöke hétfő este.

MTI

A körzetben újra megmérettetés előtt álló képviselőjelölt, Bábiné Szottfried Gabriella (Fidesz-KDNP) támogatását kérő politikus népes hallgatóság előtt érvelt pártja politikája és a leendő Orbán-kormány mellett.

Varga Mihály úgy fogalmazott: "ne higgyünk a szirénhangoknak (...) a meccset csak április 25-én fújják le". Az alelnök szerint a "kísértések, csábítások és fenyegetések" ellenére is kisebb csoda történt április 11-én, ám igazából a második fordulóban dől el, hogy milyen sebességű változásokat tud majd végrehajtani a Fidesz-KDNP-többségű parlament, illetve a leendő Orbán- kormány. A most vasárnapi voksolás után dől el: hozzá tudnak-e nyúlni a kétharmados többséget igénylő törvényekhez - tette hozzá. Példaként a mentelmi jog megváltoztatását, illetve  parlamenti és önkormányzati képviselők létszámának csökkentését említette. 

Varga Mihály kijelentette: mivel az előzetes információk szerint az MSZP "pokollá kívánja tenni" a majdani Orbán-kormány életét, s valószínűleg a Jobbik és az LMP sem fog feltétlen támogatást adni a Fidesz-KDNP "soha nem látott" méretű felhatalmazása mellé, nagyon fontos, hogy a második fordulóban is a Fidesz jelöltjei szerezzenek mandátumot. Az alelnök nagy derültséget és vastapsot kiváltva sorolta az utóbbi időszak "szomorú" híreit, közöttük Dávid Ibolya lemondását, illetve a Lendvai Ildikó távozásáról szólókat, majd arra biztatta a hallgatóságot, hogy aki behűtött egy pezsgőt arra az esetre, hogy az SZDSZ 20 év után végre eltűnik a parlamentből, akkor most bátran bontsa fel a palackot. Az alelnök szerint Gyurcsány Ferenc esetleges visszatérése jó hír, mert az exkormányfő ezzel a lépésével újabb százalékpontokkal csökkentené az MSZP népszerűségét.

A fideszes politikus - kitérve arra, mi történik április 25-e után - előrebocsátotta: mivel pártja már kormányzott, nem a kályhától kell elindulniuk. Szerinte először is rendet kell tenni, fel kell deríteni minden korrupciós ügyet (mert ki tudja, hány "csontváz" dől még ki a szekrényből), el kell számoltatni a hatalmukkal hosszú évekig visszaélőket, majd sorban meg kell oldani a legégetőbb gondokat. Ezek között a példátlan, 11 százalékos munkanélküliség visszaszorítását, a kis- és közepes vállalkozások nyugodt működési feltételeinek megteremtését, illetve az egészségügy, a közbiztonság, az oktatás átformálását említette. Az alelnök azt javasolta a hallgatóságnak, hogy ha igazi változást akarnak, akkor a térség Fidesz-KDNP-s jelöltjére, Bábiné Szottfried Gabriellára szavazzanak a második fordulóban is, mert Vácott és környékén sem mindegy, hogy a térség leendő képviselője rész vesz-e majd a települések boldogulása szempontjából is fontos döntésekben, vagy csupán a "partvonalról kiabál", a kormány ellen dolgozva.

A fórumon résztvevők közül többen a hitelekkel terhelt családok jövőjéről, a vállalkozásokkal kapcsolatos fideszes tervekről, illetve arról faggatták Varga Mihályt, hogy miért nem léptek fel hatékonyabban az MSZP-s kormány súlyos hibái ellen. Akadt, aki csupán az országban uralkodó káoszról fejtette ki véleményét, kemény szavaival nagy tetszést aratva a főként középkorú és idősebb hallgatóság soraiban. Az egyik hozzászóló szerint először "népbíróságra", a "bűnös vagyonok" zárolására és számonkérésre van szükség, a többi csak aztán jöhet. Észrevételét nagy taps kísérte. 

A váci választókerületben indult öt képviselőjelölt közül az első fordulóban Bábiné (Sződliget polgármestere) 37,79, Jakab Zoltán Attila, a helyi kórház orvosa  (MSZP) 22,43, míg Bethlen Farkas (független), Verőce polgármestere 16,7 százalékos eredményt ért el, így a második fordulóban ők hárman mérkőznek meg újra.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!