Belföld

2009.10.10. 09:47

A postások is a fővárosban tüntettek

Napló - A megvonások és az elbocsátások ellen tartott tüntetést több postai szakszervezet szombaton Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal előtt; a tiltakozók petíciót juttattak el a hivatalba és a munkaügyi minisztériumba.

Kiss Nikolett

A petícióban - amelyet Bajnai Gordon Miniszterelnöknek és Herczog László szociális és munkaügyi miniszternek címeztek - foglaltak szerint az érdekvédelmek követelik a postai kézbesítők korkedvezményes nyugdíjazását, a Postapartner Program azonnali leállítását és a 2010-ben életbe lépő béren kívüli juttatások 25 százalékos megadóztatásának visszavonását.
A Miniszterelnöki Hivatal előtt a szónokok azt hangoztatták: a Postapartner Program részeként eddig 400 kistelepülés postáját adták vállalakozásokba, ami miatt több százan vesztették el munkájukat. A program célkitűzései szerint további 800 postát adnának vállalkozásba, ami további elbocsátásokkal fog járni.
A postások a munkahelyük megtartása érdekében követelik továbbá, hogy a 2013-as piacnyitásról szóló uniós megállapodást vizsgálják felül, s hangsúlyozták, hogy a postának mindenképpen állami kézben kell maradnia.
A petíciót aláírók között van a Kézbesítők Szakszervezete (KÉSZ), a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége (POFÉSZ) és a Postai Érdekvédelem92 (PÉV.92).
A tüntetésen mintegy 150-en vettek részt munkaruhában. A tiltakozáson felszólalt Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke,  Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének az elnöke és Kiss-Dobos László, a Jobbik képviseletében.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!