Belföld

2017.07.04. 13:57

A rendszerváltozás óta nem tapasztalt durva támadás az államfő ellen

BUDAPEST A rendszerváltozás óta nem támadtak államfőt olyan durva módszerrel, mint amivel most a Jobbik próbálkozik az MSZP támogatásával.

Mediaworks-összeállítás

Folytatódik az utóbbi hónapokban kialakult együttműködés a Jobbik és a Magyar Szocialista Párt között. Ezúttal az Áder János köztársasági elnök elleni fellépés hozta koalícióra a korábbi szélsőjobboldali pártot a baloldallal.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt héten azzal fenyegette meg a köztársasági elnököt, hogy kezdeményezik a hivatalából való felfüggesztést, amennyiben aláírja az úgynevezett plakáttörvényt. A jogszabályváltozás lényege, hogy a jövőben piaci áron lehet plakáthelyeket vásárolni. Az előzményekhez tartozik, hogy korábban a Jobbik korrupcióellenes plakátokkal árasztotta el az országot, de azt már nem árulták el, hogy honnan volt pénzük a milliárdos költségre, amikor a párt állami támogatása a fél milliárd forintot sem éri el. Később kiderült, Simicska Lajos, a miniszterelnökkel rossz viszonyban lévő milliárdos nagylelkű kedvezményének köszönhető a plakátkampány, a Jobbik lényegében fillérekért kapta meg a helyeket. A Fidesz szerint ez burkolt pártfinanszírozás és korrupció, a milliárdos vásárolt magának egy pártot azért, hogy a saját érdekeit hangoztatni tudja egy politikai erőn keresztül. Ezt követően került sor az említett törvénymódosításra.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke, frakcióvezető-helyettese felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén június 12-én. Áder János méltatlan a köztársasági elnöki tisztséghez? MTI-fotó: Kovács Tamás

A Jobbik a jogszabály államfői ellenjegyzése után durva verbális támadást intézett Áder János ellen azt is hangoztatva, hogy méltatlan a köztársasági elnöki tisztséghez. Bejelentették, hogy kezdeményezik a hivatalából való felfüggesztést. Az alkotmány szerint az alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást. Az eljárás - amelynek lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik - megindításához a parlamenti képviselők kétharmadának szavazata szükséges. Magyarán az államfő durva támadásán kívül más célja nincs az eljárásnak, hiszen annak kivitelezésére nulla százalék az esélye Vona Gábornak.

Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke azt mondta: „Botka Lászlóval, az MSZP miniszterelnök-jelöltjével együtt arra kéri a párt frakcióját, hogy a szocialista képviselők támogassák a megfosztási eljárást." Hozzátette: „a Jobbik Simicska Lajost védi ezzel az aláírással, mi pedig a civileket védjük, a Közép-Európai Egyetemet védjük és a magyar embereket védjük".

Közben a Jobbik egyre durvább hangnemben támadja a kormányfőt is. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt héten egy videós üzenetében azt mondta a miniszterelnökről, hogy Orbán Viktor „mentálisan már nem ép, minimum pihenésre, de inkább kezelésre lenne szüksége". A héten egy bejegyzésében Szávay István országgyűlési képviselő Hitlerhez hasonlította a miniszterelnököt. A plakáttörvény elfogadása után jobbikos sajtóorgánumokon pedig a tömeggyilkos Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort állították párhuzamba Orbán Viktor kormányfővel.

A TÖBBSÉG ELÉGEDETT A KORMÁNNYAL

A Median legújabb közvélemény-kutatása szerint nőtt a kormány teljesítményével elégedettek és a „jó irányt" érzékelők aránya. A hangulatváltozásnak nemcsak az MSZP, de a miniszterelnök-jelöltje, Botka László is vesztese: miközben ismertsége tovább növekedett, az áprilisinál nyolc százalékkal kevesebben látnák szívesen „fontos politikai szerepben". Emelkedett a Fidesz támogatóinak a köre is, a kormánypárt 34 százalékon áll, az MSZP kilenc, a Jobbik 13 százalékot tudhat magáénak, míg DK és az LMP öt százalék körül ingadozik.

Jelentősen, négy százalékkal emelkedett Orbán Viktor népszerűsége is, a listán első helyen Áder János köztársasági elnök áll, őt követi a kormányfő, majd Varga Mihály pénzügyminiszter áll a dobogó harmadik fokán. Vona Gábor a 10. helyet foglalja el, Botka László a 18. helyen áll, míg Gyurcsány Ferenc az utolsó a 20 fős listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!