Belföld

2009.01.22. 03:27

Ajka pert nyert, de nem győzött - Ítélet a város és a megye közötti iskolaperben

<b>Veszprém</b> - A bírósági eljárást kezdeményező ajkai önkormányzat számára felemás ítélettel zárult a megyei önkormányzat iskola-összevonási döntése kapcsán indított per.

Győrffy Árpád

Mint lapunkban korábban hírt adtunk róla, múlt év júliusában a fideszes többségű megyei közgyűlés egy intézményben egyesítette a szocialista többségű ajkai önkormányzattól működtetésre átvett Bánki Donát és Bercsényi Miklós Szakképző Iskolákat. 

Az ajkai önkormányzat tiltakozott a döntés ellen, és felajánlották, hogy vállalják az esetleges pluszköltségeket. Mivel tiltakozásuk eredménytelen maradt, felmondták az eredetileg három iskolára kötött működtetési szerződést a két iskolával kapcsolatban. 

A megye szerint erre nincs lehetőség, mert törvény a választási ciklusokhoz köti az átadás időtartamát. Az ajkaiak bírósághoz fordultak a felmondás jogszerűségének megállapításáért és ezzel az iskolák visszaadatásáért. Annak kimondását is kérték, hogy az ilyen módon történt összevonás az államháztartá- si törvénybe ütközik. 

Dr. Horváth Tünde bíró tegnap kihirdetett ítéletéből megtudhattuk, hogy a bíróság az összevonás törvénysértő voltát nem vizsgálhatta, mert az ilyen határozatok törvényességével kapcsolatban a közigazgatási hivatal élhet felhívással, illetve indíthat pert. 

A bíró megalapozottnak találta az ajkai önkormányzat keresetét abban, hogy a megye döntése sérti a működtetési megállapodás egyik részét. 

Ugyanakkor az érintettek lépéseit, a jogszabályi környezetet, illetve annak változását mérlegelve arra az álláspontra jutott, hogy a sérelem nem olyan súlyú, ami miatt a felmondás jogszerűségét ki lehetne mondani. 

A felek az írásos ítélet megismerése után döntenek arról, élnek-e a fellebbezési lehetőséggel. Az iskolák működését a per kimenetele most biztosan nem érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!