Belföld

2009.02.04. 03:27

Aláírták a szerződést - Harmincnégy hulladéklerakó rekultivációja indulhat

<b>Budapest</b> - Harmincnégy hulladéklerakó rekultivációját teszi lehetővé az észak-balatoni régióban az a projekt, amelynek támogatási szerződését tegnap írta alá Czaun János, Veszprém alpolgármestere és Tatai Laura a környezetvédelmi minisztériumtól.

Kiss Nikolett

A projekt a Tiszta Európa program keretein belül valósulhat meg az Európai Unió, az állam és az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás 158 önkormányzatának finanszírozásával. 

A társulás 145 millió forintos uniós támogatással és 25,6 millió forintos önerővel kezdi meg a le- rakók rekultivációjának előkészítését.

Tatai Laura, a környezetvédelmi minisztérium fejlesztési igazgatósága főosztályvezetője elmondta: a fejlesztés eredményeként 424 ezer négyzetméter, illetve 3,1 millió köbméter hulladék rekultiválása történik meg.

Czaun János alpolgármester, egyben a társulás elnöke hangsúlyozta: a támogatás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy jelentősen javuljon a térség környezeti állapota. 

A munka több szakaszból áll, a pályázat második fordulójában a megvalósításra elnyerhető 4,37 milliárd forintos forrás megszerzése a legfontosabb célja a társulásnak.

Az elnök hozzátette: a királyszentistváni hulladékkezelő rendszer 300 ezer em- ber hulladékát kezeli XXI. századi módszerrel, de meg kell oldani a már meglévő hulladéklerakók rekultivációját is.

Igen nagy problémát jelent, hogy jó néhány nem önkormányzati tulajdonban van, vagy éppen még működik (Ajkán és Veszprémben is), ezért ezek nem férnek bele a pályázati kiírásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!