Belföld

2009.11.13. 21:21

Átadták a 2009-es Junior Prima tudományos díjakat

Budapest - Átadták a 2009-es Junior Prima Díjakat a "magyar tudomány" kategóriában pénteken a budapesti Nemzeti Galériában rendezett gálaesten.

MTI

A Prima Primissima Díj 2007-ben egészült ki a Junior Prima Díjjal, alapítói ekkor három kategóriában, összesen harminc fiatalt jutalmaztak. A második évben, 2008-ban hat kategóriára bővült a díjazottak köre.

A "magyar tudomány" kategória gondozására a Magyar Fejlesztési Bank vállalt kötelezettséget; a Junior Prima Díjjal járó anyagi támogatás évente 10-10 olyan fiatal kutató munkáját segíti, akik szűkebb tudományterületükön kimagasló szellemi, tudományos teljesítményt mutatnak fel. Ebben a kategóriában a 34 évnél fiatalabb kutatók részesülhetnek a díjban és a vele járó 7000 euró anyagi támogatásban.
   
A tudomány kategória lehetséges jelöltjeire az MFB Zrt. által felkért tudósok tettek javaslatot a fizika, matematika, kémia, biológia, orvosi-, agrár-, föld- és műszaki tudományok, valamint a filozófia és történettudományok, az irodalom és nyelvtudományok, a gazdaságtudományok és a jogtudományok területéről.
   
A Magyar Fejlesztési Bank szeretne hatékonyan részt venni az értékek megbecsülésében, a kutatás és a gyakorlat közötti kapcsolat kibővítésében, a magyar gazdaság felzárkózását meghatározó ismereti háttér javításában, a kiemelkedő tehetségek támogatásában - áll az intézmény sajtóközleményében.
   
Az idei Junior Prima Díj nyertesei a magyar tudomány kategóriájában: Abrankó László (Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar, élelmiszertudomány); Bankó Éva Mária (Magyar Tudományos Akadémia-Pázmány Péter Katolikus Egyetem-Semmelweis Egyetem közös Neuro-Infobionika Kutatócsoportja, kognitív idegtudomány); Demeter Gábor (Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, földtudomány és történelemtudomány); Kállay Csilla (Debreceni Egyetem, kémia); Kubinyi Enikő (ELTE, Biológiai Intézet, etológia); Palla Gergely (MTA-ELTE Statisztikus és Biológiai Fizikai Kutatócsoport, fizika); Pap Gyula (MTA-ELTE Egerváry Kutatócsoport, 2008-tól Cornell University, USA, matematika); Sulyok Gábor (MTA Jogtudományi Intézet, Széchenyi István Egyetem, Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar, jog); Széplaki Gábor (Semmelweis Egyetem, orvostudomány); Wittmann Gábor (Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, agykutatás).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!